Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 is voor veel mensen een redelijk onbekende vitamine en komt in verschillende vormen voor. Het wordt in de voedingsleer onder verschillende namen benoemd zoals;

  • Niacine
  • Nicotinezuur
  • Nicotinamide

Vroeger werd deze vitamine, vitamine pp genoemd naar de ziekte Pellagra Preventing, die door een tekort aan deze vitamine wordt veroorzaakt. Kenmerken van deze ziekte zijn onder meer huidproblemen, diarree en dementie.

We verliezen veel van deze vitamines uit de groentes wanneer we deze koken omdat het een in wateroplosbare vitamine is. Hierdoor dreigt er voor veel mensen een tekort. Ook het niet of te weinig eten van diverse type groente kan uiteindelijk een tekort opleveren.

wordt Vitamine B3 zit in juist die groente die door veel mensen als niet lekker ervaren worden en zo ook kan bijdragen aan een tekort.

Deze vitamine is tevens verantwoordelijk voor een goede energieproductie in de cellen. Het zorgt met name voor een verbeterde energieopname uit koolhydraten en vetten. Ook heeft het een goede werking op ons zenuwstelsel en de vorming van huidweefsel.

Een hoge dosering vanaf 100mg kan een zogenaamde flush veroorzaken die door veel mensen als vervelend ervaren. De flush zorgt ervoor dat de kleine haarvaatjes in de huid gaan openstaan. Dit kan zorgen voor een rode huid, blozen, warm worden en jeuk. De flush is echter ongevaarlijk en van korte duur.

Ook is vitamine B3 een krachtige ontstekingsremmer en heeft het een positief effect op het goede cholesterol.

Je kunt vitamine halen uit verschillende soorten voeding zoals vlees, vis en peulvruchten.

Vitamine B3 verbeterd de bloedsomloop en het cholesterol en het verminderd depressie, diabetes type 1 en artritis.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker

Holistische Leefstijl Coach

Mental Coaching TopSport – Stress Reductie – Trauma Therapie – Burnout Herstel – Kinder Therapie – Schrijver

    “Na het lezen van dit boek zal je nooit meer onbewust een verkeerde keuze maken.”