Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Vastzitten in een relatie

vastzitten in een relatie

Kun je vastzitten in jezelf door een verkeerde partnerkeuze?

Vastzitten in een relatie? Het lijkt zo belangrijk, een goede partner hebben waarmee je lief en leed kunt delen. Toch zorgt de zoektocht naar de ideale partner vaak voor een hoop problemen.
Want wat is een ideale partner en waar moet die persoon aan voldoen?

Hier zit een denkfout bij veel mensen en ik zal proberen uit te leggen waarom veel relaties vastlopen.

Eisenpakket voor een goede relatie?

Een eisenpakket doet je het gevoel geven dat je exact weet wie jezelf bent. Je bent je bewust wat je nodig hebt in een relatie zodat je gelukzaligheid kunt ervaren. Vaak gebaseerd op ervaringen uit het verleden zoals een ex-partner die vreemd ging of je emotioneel mishandelde.

Wanneer een eisenpakket gericht wordt op wat jezelf wenst, noemen we dat een egoïstisch verlangen. Je gaat er onbewust van uit dat een persoon met een bepaalde eigenschap goed bij jou zou gaan passen. Je vergeet dan om jezelf af te vragen of jouw eigen karakter wel past bij het eisenpakket die je stelt.

Door eisen te stellen aan je partner ontstaat een ongelijke verdeling in de relatie. Jij geeft alleen de liefde als de partner doet wat jij wenst. Doen ze dat niet of niet meer ontstaat er een conflict.

Een goede relatie zit hem namelijk in jezelf kunnen zijn samen met de partner. Je kunt alleen jezelf zijn als je partner accepteert dat je misschien dingen doet die de partner niet leuk vindt. Maar dat werkt alleen als je zelf ook accepteert dat je partner dingen doet die je partner zelf leuk vind.

Uiteindelijk raak je met elkaar verweven in verplichtingen die de ander genoegdoening geeft, in plaats van dat je beide doet wat jezelf leuk vindt en die positieve ervaringen met elkaar kan delen.

Een goede relatie is een relatie waarbij je vrijheid ervaart. Maar dat betekent ook dat je partner vrijheid moet kunnen ervaren.

Vastzitten in een relatie? Vrijlaten geeft vrijheid

Stel je partner wilt een jaar reizen om de wereld te ontdekken. Maar jijzelf houdt niet van ingewikkelde reizen. Laat je de partner dan vrij om dit traject alleen te ondernemen?

Liefde heeft geen grenzen, maar liefde heeft wel vertrouwen nodig. Wanneer je in paniek raakt omdat je bang bent dat de partner voorgoed bij je weggaat is dat een angst bij jezelf. Je partner kan ook vreemdgaan op het werk of bij de sportclub en heeft dus niets met een reis te maken. Dit heeft te maken met grip houden op de partner door hem dicht bij je te houden zodat je je partner kan controleren. Vaak gebeurd dit onbewust door de overtuiging van jezelf door het eisen pakket die je stelt aan de partner. Hoe meer eisen des te groter de onzekerheid bij jezelf is. Het resultaat is; vastzitten in een relatie

Een relatie is nooit een bezit van een ander en toch zijn veel mensen bezitterig wanneer ze een relatie aangaan.

Wat ik zelf bijzonder vind is dat wanneer je start in de relatie,  jij jezelf voelt aangetrokken tot die persoon. Dat wat eerst aantrekkelijk was, wordt vervangen door angst om dat wat je feitelijk niet bezit, toch te kunnen verliezen. Je gaat geloven dat je partner een bezit is en dus moet je dat bezit beschermen tegen het verlies ervan.

En daar zit vaak het grote probleem.

Elkaar veranderen zorgt voor dwang

Vastzitten in een relatie? Vaak zie je in relaties dat men elkaar wil veranderen totdat de relatie voldoet aan het eisenpakket die de relatie tot een bezit veranderd. En dat geeft geen vrijheid maar een opgesloten gevoel.

Je hebt dan wel een relatie die doet wat jij leuk vindt, maar ben je dan gelukkig als de relatie dat niet is?

Mensen die een gelukkige relatie ervaren laten elkaar vrij, zonder dat er angst is om de relatie te verliezen.

De drijfveer voor een eisenpakket die je stelt aan een partner is dus vaak gedreven door angst of trauma. Je bent opzoek naar iemand die jou complementeert zodat je jezelf compleet voelt. Hoe meer eisen je stelt des te incompleter je raakt van jezelf.

Door je partner vrij te laten en te begrijpen dat je partner geen bezit is van jou wensenpakket, zul je zelf ook vrijheid ervaren. Door elkaar los te laten en nieuwsgierig te zijn naar elkaars ontwikkeling zal je merken dat je juist naar elkaar toegroeit.

Want de grootste aantrekkingskracht in de liefde is zelfvertrouwen. Als je op je zelf kunt vertrouwen doe je wat vertrouwd is voor jezelf. Pas als je het vertrouwen hebt gevonden in jezelf verdwijnt de onzekerheid. En als je zeker bent van jezelf hoef je geen partner te zoeken die voldoet aan een eisenpakket omdat je door de zekerheid van jezelf vanzelf kiest wat goed is voor je.

Zonder zelfvertrouwen ga je onbewust op zoek naar een persoon waarvan jij hoopt dat je jezelf zekerder gaat voelen. Terwijl als je zelfverzekerd bent je vanzelf iemand tegenkomt die precies past bij de persoon die je bent.

Werken aan een goede relatie begint dus door te werken aan jezelf. Want als relatie ingewikkeld is, heb je zelfontwikkeling nodig.

Een leuke manier van zelf ontwikkeling kun je ondergaan met de Nieuwe Maan Microdose Cycle. Heb je interesse om jezelf te leren kennen? Maak dan een afspraak.

Dan zorgen we er samen voor dat vastzitten in een relatie tot het verleden gaat behoren.

Wist je dat we hele goede medicinale paddenstoelen verkopen die het proces van bewustwording kunnen ondersteunen? Dat is de Lionsmane die ervoor kan zorgen dat je een beetje rust in het hoofd krijgt waardoor je iets bewuster kunt nadenken.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica