Zie jij ook dat je kind meer in zichzelf keert tijdens de lockdown?
Tieners in lockdown worden steeds somberder. Wellicht dat je dat merkt aan je eigen kinderen. Maar daar is iets aan te doen!
In de pubertijd veranderd het brein. Het beloningssyteem is veel actiever dan bij ons volwassenen. Dat is niet zomaar. Het tienerbrein moet zicht ontwikkelen door ervaringen. Daarom kunnen sommige jongeren wel eens over de grens gaan. Het willen is sterken dan het weten. Want dat weten wordt gevormd door je ervaringen.
Als je als tiener de enige ervaring uit de digitale wereld moet halen omdat de buitenwereld op slot zit. Creert dat later een gevoel van weten.
Het brein van een tiener is dus altijd op zoek naar beloning. En die beloning wordt maar uitgesteld. De enige wereld die er nog is is de eigen binnenwereld en de online digitale wereld, waar ze bestaande personen in letters en videos volgen.
Ik kan me goed voorstellen dat je jezelf meer zorgen maakt om je kind dan je ooit gedaan hebt. Zeker als je ziet dat je kind stiller wordt of juist extreem agressief. Of als je kind ongemotiveerd is over alles, je ziet geen twinkel meer in de ogen of hij of zij raakt teruggetrokken. Dan is het brein alleen neuronen aan het schieten gebaseerd op het denken. En daar worden ze daadwerkelijk ziek van.
Tieners in lockdown worden onzeker, angstig en uiteindelijk depressief, dus dat moeten we voorkomen.
Wat is dan de oplossing?
Het tienerbrein dat inactief is geraakt zou wel eens een kickstart kunnen gebruiken. Het inactieve moet weer opgestart worden. Van de binnen wereld weer naar de echte wereld die buiten het hoofd bestaat. Dat is onze taak als rationeel denkende volwassenen. Wij kunnen heel makkelijk de kickstart geven die onze jongeren nodig hebben. Geef ze een ervaring. Om die ervaring dieper in de herinnering te plaatsen moet het voldoen aan een aantal eisen die elk afzonderlijk de herinninger een stuk dieper plaatsen.
Maak het emotioneel. Ga als vader samen met je zoon of als moeder samen met je dochter een op een iets bijzonders doen. Want zoals je zelf weet, die waren voor jouw ook bijzonder.
Zorg voor prikkels. Een ervaring met veel prikkels is belangrijker voor een tienerbrein dan saaiheid. Het mag dus best spannend zijn.
Eten is altijd een beloning dus sluit het af met een mega bijzondere eet ervaring.
Zo help je de tieners door de lockdown sleur. Een sleur waar wij verantwoordelijk voor zijn.
Wist je dat tieners die last hebben van deze lockdown veel baat hebben bij Lionsmane. Die vindt je hier
Wat Lionsmane is en waarom dat goed zou werken voor een tiener lees je hier.
