Vierentwintig-Zes Blogs

Studeren activeert het endorfine systeem

Studeren geeft frustratie maar ook voldoening

 

Hoe komt dat en hoe werkt dat in je lichaam?

Wanneer je iets nieuws gaat leren duw jij je brein in een ongemakkelijk situatie. Het Oerbrein die het limbisch systeem wordt genoemd heeft de voorkeur om te blijven hangen in wat hij al kent. Want, wat het limbische systeem al kent ervaart hij als veilig. Wanneer je nieuwe kennis opdoet doordat je studeert wordt dat systeem als het ware bewust gemaakt dat het eigenlijk nog niet alles weet.

Ons OERbrein vindt dat niet prettig omdat iets niet weten gelijk staat aan onzekerheid. En die onzekerheid activeert de HPA hormoon-as die verantwoordelijk is voor adrenaline aanmaak. Deze HPA-as geeft het lichaam een stress reactie waardoor je meer alert bent op gevaar (prikkels) uit je omgeving.

Dat is evolutionair gezien niet zo vreemd. Wanneer wij als OERmens in een omgeving waren die onbekend was, is het wel zo handig als je goed oplette of er geen roofdieren of vijanden waren.

En zo werkt dat systeem nog steeds. Doordat je iets leert wat je niet weet, verhuis je als het ware van een veilige naar een onveilige omgeving.

Je concentreren op nieuwe kennis vergt dus nogal wat doorzettingsvermogen van je. Doordat je hyper alert bent op de omgeving kost het concentreren op nieuwe stof extra veel energie.

Maar eenmaal tot inzicht gekomen komt het MENSbrein, de neo frontale cortex, in actie. Je hebt iets geleerd, het limbische systeem heeft er inmiddels vrede mee en het brein beloont je met de stof endorfine.

Dus heb je behoefte aan endorfine? Pak gewoon een boek en stimuleer de neo frontale cortex met studeren.

Get high on your own supply…

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker

Holistische Leefstijl Coach

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica 

VOORDAT JE VERDER LEEST!

Al onze artikelen gegeven zich in de alternatieve geneeskunde. Dat houdt in dat er voor sommige behandelmethodes geen sluitend wettelijk wetenschappelijk bewijs is ten opzichte van de werkzaamheid ervan.

Wij kijken naar de behoefte die U als mens nodig heeft, nemen de tijd voor uitgebreid onderzoek en zoeken dan samen naar een aanpassing in de leefstijl. Wanneer U twijfelt of alternatieve geneeskunde iets voor U kan betekenen, bespreek dit dan eerst met je huisarts.

Wij werken uitsluitend met natuurlijke middelen die soms vergelijkbare effecten heeft als een geneesmiddel die U voorgeschreven kunt krijgen in de reguliere zorg. Mensen die hier voor kiezen doen dat bewust door een gegroeide overtuiging dat de natuur alles te bieden heeft wat het onbalans van de mens kan opheffen. 

Wij mogen van de wet geen uitspraken doen over ziektes en daarbij vertellen dat onze methodes genezend werken. Dat is opgenomen in de wet om U als consument te beschermen tegen kwakzalverij. Daar staan wij achter en proberen ons er zo goed als mogelijk aan te houden.

Alternatieve geneeskunde is een bewuste keuze die je als client zelf maakt. Dan staan wij klaar om U hierin te begeleiden op zoek te gaan naar een plant-medicijn die mogelijk de klachten die je ervaart verminderd.