Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Rhodiola Rosea bij stress en burn-out

Rhodiola

Rhodiola

Rhodiola Rosea:
Een natuurlijk adaptogeen tegen stress, angst en somberheid

Er zijn veel middelen die een kalmerend effect hebben op stress, burn-out of angsten die op een synthetische manier geproduceerd worden uit bijvoorbeeld aardolie. Toch biedt de natuur dezelfde rustgevers maar zonder al die nare bijwerkingen die synthetische geneesmiddelen wel kunnen geven.

Zo is Rhodiola een kruid dat al meer dan 2000 jaar wordt ingezet als plantmedicijn en is het door de Griekse filosoof Dioscorides als één van de eerste in schrift vastgelegde medicijn. Dat deed hij in het klassieke Materia Medica, het eerste referentiewerk over geneesmiddelen in onze westerse wereld.

Materia Medica

Rhodiola

Rhodiola is een plant die voornamelijk in de wat koudere gebieden groeit zoals Noord- Europa en werd door de Vikingen veel gebruikt als algemeen medicijn tegen oorlogswonden, oorlogstrauma’s, stress, vermoeidheid, slaapproblemen of maag en darmklachten. Maar ook als vruchtbaarheidsmiddel. Inmiddels begrijpen we dat stress, zorgen en angst het systeem in ons lichaam dat voor onze voortplantingshormonen zorgt, tijdelijk wordt uitgeschakeld. Adaptogene kruiden zoals Rhodiola verlagen de stress en de bijbehorende stressreactie in het lichaam, waardoor er weer energie naar het geslachtsorgaan kan stromen. Het gevolg is een hoger libido en dat vonden de Vikingen wel een goed idee.

Goedgekeurd natuurlijk kruid door de E.G.A.

Natuurlijke kruiden of plant medicijnen worden als sinds de mens bestaat gebruikt door de mens. De kennis over planten en de medicinale eigenschappen werd van mens op mens doorgegeven. In onze huidige westerse maatschappij moet alles goedgekeurd worden door een instantie die gezondheidsclaims en de bijwerkingen controleert.  De Europese Geneesmiddelen Agentschap doet dit voor Europa en heeft in een rapport uit 2011 geconcludeerd dat een gestandaardiseerd Rhodiola-extract veilig is voor gebruik tegen stress, trauma, angst en totale uitputting zoals een burn-out.

Het verschil met natuurlijke en chemische middelen zit hem vooral in de samenwerking van verschillende stoffen die zich in de plant bevinden. Zo zitten er in de Rhodiola plant meer dan 140 medicinale stoffen, terwijl chemische medicatie vaak beperkt is tot een enkele werkende stof. Er zijn studies die onderzoeken hoe de verschillende stoffen in een plant juist een harmonie vormen en hierdoor geen of nauwelijks bijwerkingen geven. Zo is de gehele brandnetel gekookt tot een thee goed voor de huid, maar wanneer je alleen de bijtende stof op je huid krijgt zal dit een allergische reactie geven.

Het is de evolutie van de natuur zelf die voor een compleet pakket aan verschillende stoffen heeft gezorgd. Het is aan de mens om dat te begrijpen en te accepteren.

Rhodiola is een adaptogeen

Maar wat is dat, een adaptogeen?

Feitelijk is een adaptogeen een stress-response-modifier, maar met andere woorden die je waarschijnlijk beter begrijpt kun je zeggen dat dit een stress-killer is. Het beschermt je lichaam tegen de schadelijke effecten na acute stress zoals een aanval van een roofdier. Maar juist ook tegen de extreem schadelijke gevolgen van langdurige chronische, psychologische stress. En dat is inmiddels de grootste oorzaak van vele welvaartsziektes, uitval op het werk, totale uitputting zoals burn-out en een slecht werkend immuunsysteem.

Waarom werkt dit zo goed?

Het kruid verhoogd de veerkracht van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we snel herstellen naar een normaal balans zodat de schadelijke gevolgen van stress geen invloed meer hebben.

Het is dit kruid gelukt om door de evolutie heen de juiste stoffen te creëren die een belangrijke functie hebben voor het reguleren van onze neurotransmitters serotonine (stemming en geluk), dopamine (motivatie en kracht) en noradrenaline (levenslust).

Daarnaast zorgt dit kruid ook dat er een verbeterde opname en verbranding van bloedglucose die in de spiercellen plaatsvindt. Dit geeft niet alleen meer energie maar zorgt juist voor een veel efficiëntere energie met minder afvalstoffen die je immuunsysteem weer moet opruimen.

De effecten van Rhodiola bij burn-out, angst, stress en trauma’s zijn enorm positief te noemen. Bij korte chronische stress van ca twee weken (bijvoorbeeld een relatie probleem of een belangrijke deadline, ervaren veel mensen al een positief effect op hun slaap, stemming, energie en prikkelbaarheid. Ook het piekeren dat een veel voorkomend verschijnsel is bij mensen met chronische stress wordt minder en de concentratie wordt weer verhoogd. Dit effect kan al na 3 dagen merkbaar zijn.

Bij langdurige chronische stress zoals een burn-out, rouw of trauma kost het iets meer tijd. Het systeem in je lichaam is dan zodanig ontregeld dat het ontregelde systeem ook weer stress veroorzaakt. Juist dan is suppletie aan te raden omdat het herstel van die systemen door Rhodiola hierdoor versneld wordt. De effecten kunnen dan al na 1 tot 4 weken merkbaar worden.

Rhodiola bij depressieve klachten

,Naast stress gerelateerde problemen zoals burn-out heeft dit kruid nagenoeg dezelfde werking als het synthetische geproduceerde antidepressivum Sertraline, maar zonder de bijwerkingen die kenmerkend zijn voor synthetische middelen zoals een toename van je gewicht dat weer een verhoging geeft op het ontwikkelen diabetes type 2, een verlaging van het libido dat problematisch kan zijn in je relatie en concentratie problemen waardoor het geheugen je veelal in de steek laat.

Juist bij mensen die leiden aan angst, stress en depressie verbetert het de gehele gemoedstoestand.

Gebruik van Rhodiola

Rhodiola is veilig in gebruik en niet toxisch tot 1 gram per dag. Omdat het ook zorgt dat je efficiënter energie kunt vrijmaken uit glucose geeft het je ook meer energie. Daarom is dit een kruid die je het beste in de ochtend kunt innemen.

Omdat dit kruid stressgevoelens verlaagd is het verstandig om dit alleen in periodes van stress te nemen. Anders leg je waarschijnlijk de lat steeds hoger omdat je stressvolle zaken beter aankunt. Dit kan op termijn met langdurig gebruik juist een burn-out veroorzaken.

Wanneer je synthetische medicijnen gebruikt is dit kruid af te raden. Wil je het wel uitproberen overleg dan eerst met je arts.

Je koopt hem via www.plantbalance.nl

Als myco-Therapeut werk ik alleen met de beste natuurlijke producten. Zo kan het voorkomen dat je niet alles krijgt voorgeschreven van één producent. Wij kijken naar de inhoudstoffen en de werkzaamheid ervan. Daarom heeft deze Rhodiola mijn voorkeur.

Klik hier of op de foto om naar de webshop te gaan.


Rhodoila

Een paddenstoel met vergelijkbaar effect?

Als Myco-Therapeut gaat mijn voorkeur altijd naar een paddenstoel. Zo heeft Reishi een vergelijkend effect.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica