Wat je moet weten als je psychiater Quetiapine (merknaam Seroquel) heeft voorgeschreven bij slapenloosheid?
Quetiapine is een atypisch antipsychoticum dat gebruikt wordt bij profylaxe en behandeling van mensen die lijden aan verschijnselen van een psychose, of bij een zogenaamde bipolaire stoornis. Maar steeds meer artsen schrijven het in lage doseringen aan als slaapmedicatie.
Natuurlijk is slapenloosheid een extreem vervelende situatie en is je slaap belangrijk voor het herstel van je lichaam.
Maar is Quetiapine dan wel het juiste middel en is het werkelijk zonder gevaar?
Dit artikel is geen wetenschappelijk artikel omdat ik er geen wetenschappelijk onderzoek naar kan vinden. Wat ik er wel over kan vinden is dat de farmaceut AstraZeneca alleen al in Amerika duizenden rechtszaken heeft moeten ondergaan i.v.m. met de bijwerkingen die dit middel heeft op de gebruikers. Inmiddels hebben zij met de vele gedupeerde schikkingen getroffen tot inmiddels 520 miljoen dollar.
Zo is er inmiddels duidelijk dat je door het gebruik van dit middel makkelijk in gewicht aankomt en diabetes type II kan ontwikkelen.
Het middel wordt dus door artsen in zeer lage doseringen ingezet om de nachtrust te bevorderen.
Maar hoe doet Quetiapine dat?
Als je het Farmaceutisch Kompas erop naslaat kun je nergens vinden dat dit middel kan worden toegepast als slaapmedicatie. Wanneer je dit middel toch krijgt voorgeschreven voor de slaap, vraag de arts die het wil voorschrijven naar zijn motivatie. Veel artsen willen je helpen om van de slapenloosheid af te komen maar hebben geen tijd om te onderzoeken wat de werkelijke oorzaak is. Quetiapine is daarom in mijn ogen een middel die snel en makkelijk wordt voorgeschreven omdat er geen tijd is voor dieper onderzoek naar de slapenloosheid. Daarbij moet ik ook eerlijk toegeven, dat de meeste mensen veel te lang wachten met het zoeken naar hulp als het leven veel problemen geeft.
De lijst met bewezen bijwerkingen, die je ook kunt teruglezen op deze website is enorm.
Een van de bijwerkingen die het geeft is enorme slaperigheid. Ook in kleine hoeveelheden zal het je extreem slaperig maken. Maar stel jezelf de vraag of een bijwerking van een medicijn de juiste reden is om een medicijn te nemen.
Quetiapine is dus geen slaapmiddel maar wordt door artsen ingezet omdat de bijwerking slaperigheid geeft.
Wat kun je als gebruiker verwachten tijdens gebruik van Quetiapine?
Quetiapine in lage doseringen geeft dus slaperigheid als bijwerking en dat merk je acuut. Na het innemen zul je snel merken dat prikkels uit de omgeving minder of helemaal niet binnenkomen. Je zult het gevoel krijgen dat je brein daadwerkelijk verdoofd wordt wat ze omschrijven in de wetenschap als apathisch. Het woordenboek omschrijft deze gemoedstoestand als Futloos, Gevoelloos, Inactief, Indolent, Laks, Lethargisch, Lusteloos, Mat, Ongeneigd tot beweging, Ongevoelig, Ongevoelig voor emoties, Onverschillig, Zonder belangstelling en Zonder ziel. Al na 15 minuten zul je gaan merken dat je ogen dicht willen en veel mensen ervaren een warme gloed door het lichaam en ineens is het de volgende dag. Geen dromen, niet wakker worden maar extreem vlak geslagen. De moeheid kun je niet oplossen met koffie en zal de hele dag aanwezig zijn.
De motivatie om iets te ondernemen is helemaal weg, niets is meer belangrijk en veel mensen trekken zich hierdoor terug uit het sociale leven.
Nu kan ik me voorstellen dat je juist verlangt naar dat stukje rust als je aan het verdrinken bent in de problemen. Maar een medicijn zal nooit je probleem oplossen. Het niet werken aan je problemen zal ervoor zorgen dat de problemen juist groter worden.
Het is de rust die je ervaart door dit middel wat zo verslavend kan werken. Rust is verdoven en verdoven is niets voelen. Mensen die veel ellende voelen door de problemen die ze ondervinden willen het ook graag verdoven. Weg van de emotionele pijn die het leven af en toe aanbiedt.
Na een week of twee merk je verandering. Misschien voel je je beter doordat dit middel ook een lichte antidepressieve werking heeft. Of je bent enorm blij dat je al een paar weken goed geslapen hebt. Dus je gaat denken dat je het wel zonder dit middel kunt rooien.
Dan begint de ellende die kunt ervaren bij dit zogenaamde niet verslavende middel. Het eerste wat je gaat merken als je stopt met dit middel is onrust. Voornamelijk in de avond. Er zal een gevoel ontstaan alsof je brein weer vol gas gaat en je hebt meer energie dan je zou willen. Het lichaam is moe maar je geest is actief alsof je 20 koppen koffie achterover hebt geslagen.
Je lichaam verwacht het geestdodende middel voor de slaap maar die krijgt het niet. Wakker blijven is dan het resultaat en kan zomaar een paar dagen tot een week duren.
Daarnaast zijn er veel mensen die huidklachten, jeuk, spierpijn en stijve spieren ervaren, ook zijn er mensen die geen libido meer hebben en het ontstaan van grote puisten komen ook vaak voor. Dit is wetenschappelijk niet bewezen en toch lijkt er een patroon te bestaan bij gebruikers.
Na twee weken is de onttrekking meestal voorbij en raakt de geest weer helder en wakker. Toch kan het bij sommige mensen maanden of zelfs jaren duren voordat ze echt weer in balans zijn.
Wat zou een natuurlijke vervanger kunnen zijn voor Quetiapine?
Het enige wat ik kan bedenken is therapie.
De slaapproblemen hebben een oorzaak. Zolang je de oorzaak niet hebt opgelost is er weinig wat je kunt doen anders dan werken aan jezelf en accepteren dat je in een klote tijd zit. Natuurlijk zijn er natuurlijke middelen die je een beetje rust geven maar natuurlijke middelen winnen het nooit van de synthetische middelen.
Toch raad ik als mycotherapeut aan om eerst een natuurlijk product te proberen voordat je aan een middel begint die alleen het probleem slapeloosheid aanpakt. Zo zijn er paddenstoelen of kruiden die wat rust geven of juist weer een beetje motivatie bieden. Zo heeft Reishi een rustgevende werking en Cordyceps een positieve werking op je energie.
Of het voor jou werkt kan niet gegarandeerd worden. Wellicht zijn de problemen inmiddels zo groot dat een synthetisch middel toch een betere oplossing is. De meeste artsen werken echter niet met natuurlijke middelen en zullen daarom altijd naar een synthetisch middel zoeken. De regie over het wel of niet proberen ligt gelukkig bij jezelf.
Zou Vierentwintig-Zes je kunnen helpen?
Wanneer je onder behandeling bent binnen de reguliere zorg en je synthetische medicatie neemt kunnen wij helaas niet zoveel doen voor je. Je zou natuurlijk wel in behandeling kunnen zodat we inzichtgevende gesprekken kunnen voeren. We kunnen naast de reguliere zorg opzoek naar de oorzaak. Ook kunnen we je begeleiden in het ontwenningstraject wanneer je wilt stoppen. Maar daar houdt het voor ons wel op. We willen wel maar door de geest vernauwende medicatie is het heel erg moeilijk om nog tot de kern van de oorzaak te komen.
Wanneer je voor de keuze staat om een synthetisch middel te nemen voor rust of een verbeterde slaap dan stel ik voor om eerst even naar een natuurlijk middel te kijken. Van de Quetiapine weet je zeker dat je zult slapen maar probeer zelf eens te ontdekken of een natuurlijk middel misschien een betere keuze kan zijn. Welke keuze dat is en welk natuurlijk middel past bij jou is afhankelijk van het probleem. Ik kan hier dus geen uitspraak over doen. Microdoseren zou een leuke manier van alternatieve genezing kunnen zijn wanneer je nog geen synthetische medicatie neemt of wilt afbouwen.
Wel kun je een afspraak maken zodat we samen kunnen onderzoeken wat bij jou zou passen. Een consult kost 75 euro. Als je via ons een natuurlijk middel koopt via deze webshop is het consult gratis.