Plantmedicijnen: wat zijn dat?

Kunnen planten ziektes genezen?

In mijn praktijk in Haarlem krijg ik steeds meer vragen over de geneeskrachtige werking van plantmedicijnen.

Daarom wil ik dit stuk beginnen het ontkrachten van de stelling “dat planten, ziektes kunnen genezen”. Maar wat doet het dan wel?

Om die vraag goed te beantwoorden is het belangrijk om eerst te weten hoe ziektes in ons lichaam ontstaan.

Hoe ontstaan (welvaart) ziektes

In onze westerse maatschappij zijn de meeste ziektes het resultaat van een langdurig verkeerde leefstijl. Ziektes als obesitas, diabetes type II, allergieën, auto-immuunziektes, niet aangeboren depressies, burn-out, hoge bloedruk, dementie, hartproblemen of aderverkalking zijn een aantal veel voorkomende ziektes die je niet meekrijgt vanaf je geboorte. Het zijn ziektes die ontstaan doordat je lichaam te lang uit balans is geraakt doordat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Verkeerde keuze in je voeding maar ook de verkeerde keuze in je persoonlijke ontwikkeling waarbij stress een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van disbalans in je lichaam.

Een verkeerde keuze is pas verkeerd wanneer je weet dat het een verkeerde keuzes is.

Erwin Bakker. Het boek: In 10 stappen naar een holistische leefstijl.

Als ziektes ontstaan door een disbalans kunnen die dus genezen als je weer in balans komt. En daar zit de kracht van medicinale planten. Deze planten voeden je lichaam met stoffen die het lichaam nodig heeft omzelf de ziekte te kunnen genezen.

In de holistische leefstijl maken we daarbij een belangrijk onderscheid tussen acute en niet acute genezing.

Wat wordt daarmee bedoelt?

De reguliere zorg is de absolute meester binnen de acute zorg, waarmee we bedoelen dat je direct in een levensbedreigende situatie bent beland. In deze situatie zal geen enkele plant je kunnen redden. Je hebt dan echt de hulp van afgestudeerde artsen nodig die exact weten welke medicatie of behandeling je leven kan redden. Hoe blij kunnen we zijn met deze technische vooruitgang.

Met niet acute zorg wordt bedoeld dat er nog geen levensbedreigende noodzaak is. In dat geval kan een plantmedicijn je waarschijnlijk goed helpen. Het voedt je lichaam met de juiste stoffen zodat het zelf de ziekte kan genezen.

Makkelijk te doseren en goed opneembaar.

Hier koop je de beste paddenstoelen supplementen.

Waarom zijn plantmedicijnen zo gezond voor het lichaam?

In wat wij medicinale planten noemen, zitten een aantal stoffen die de kern vormen voor genezing van niet acute ziektes. De belangrijkste stoffen die veel voorkomen in paddenstoelen zijn:

  • Polysachariden
  • Antioxidanten
  • Essentiele aminozuren

Daarnaast zitten ze ook bordenvol met vitamines, mineralen en spoorelementen die het lichaam nodig heeft ter ondersteuning van je immuunsysteem die als belangrijkste taak heeft je lichaam te balanceren.

Maar wat zijn dat dan voor stoffen?

Polysachariden zijn suikers. En terwijl je waarschijnlijk bij het woord suiker direct het idee krijgt dat dit eigenlijk niet gezond is, zijn deze suikers dat juist wel.

Waar de zoete, industriële, enkelvoudige suikers je directe energie geven doordat je lichaam dit makkelijk kan afbreken is dat voor je lichaam bij deze complexe suikers uit paddenstoelen veel moeilijker. Ook zijn deze suikers helemaal niet zo zoet maar hebben eerder een bittere smaak doordat ze langere keten van suikermoleculen hebben.

De suikers uit een paddenstoel hebben eerder een bittere smaak.

In de polysachariden zitten een aantal essentiële suikers, wat wil zeggen dat je lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Je moet deze dus binnenkrijgen via voeding en alleen om deze reden is een medicinale paddenstoel al aan te bevelen als supplement. Essentiele suikers vormen een belangrijke rol in een goede communicatie binnen het lichaam zodat het lichaam optimaal kan functioneren. Daar zit voor een belangrijk deel de geneeskrachtige werking van de paddenstoel. Je optimaliseert je lichaam.

Belangrijke essentiële polysachariden worden Bèta-glucanen genoemd en hebben in het lichaam de eigenschap dat zij je immuunsysteem stimuleren, bacteriën aanpakken, virussen bestrijden, je darmen herstellen en cholesterolverlagend zijn.

Antioxidanten: wat zijn dat voor stoffen?

Zoals de naam al zegt, zorgen anti-oxidanten ervoor dat ze oxidatie tegen gaan. Net als dat ijzer kan oxideren (roesten) zijn er duizenden stoffen die we binnen krijgen die ons lichaam laten oxideren. Je kunt stellen dat een verkeerde leefstijl je lichaam daadwerkelijk vastroest, wat de basis vormt voor ontzettend veel welvaartsziektes en veroudering.

Terwijl dit een heel natuurlijk proces is, verouderen we in onze huidige westerse maatschappij sneller dan ooit. Niet alleen door ons eenzijdige dieet waarbij het laag is in voedingsstoffen maar hoog is aan energie die we niet meer verbranden, maar ook doordat we ons begeven in een omgeving met ontzettend veel toxische stoffen die we inademen, via de huid binnen krijgen of wat door ons voedsel is gespoten en vermengd.

Al deze niet lichaamseigen stoffen vormen vrije radicalen en deze brengen schade aan onze cellen en weefsels. Deze vrije radicalen worden ook gevormd door ziektes, medicijnen tegen die ziektes, stress, intensief sporten en het nuttigen van genotsmiddelen zoals roken en alcohol. De schade die deze vrije radicalen veroorzaken noemen we in de holistische leefstijl oxidatieve stress.

Ons lichaam heeft deze vrije radicalen ook nodig om beschadigde spiercellen te herstellen of om verkeerde ongewenste bacteriën te doden. Echter, door onze toxische maatschappij is dit helemaal uit balans geraakt en hebben veel mensen veel te veel van deze vrije radicalen in het lichaam zitten. Wanneer dit langdurig het geval is zal ziekte het resultaat zijn. Medicinale paddenstoelen of planten zorgen ervoor dat het balans weer terug kan komen.

Niet omdat het geneest maar omdat je het lichaam voedt met de juiste stoffen

Aminozuren zijn de kleinste deeltjes van een eiwit en in ons lichaam hebben we er 22 verschillende van nodig. Negen daarvan kunnen we alleen via voeding binnenkrijgen omdat we die niet zelf kunnen aanmaken. In ons westerse dieet en stressvolle maatschappij krijgen veel mensen hier onvoldoende van binnen wat ook voor een disbalans zorgt. Met name in de medicinale paddenstoel zitten er veel van deze essentiële aminozuren. Door het nuttigen van paddenstoelen voed je het lichaam dus met belangrijke aminozuren zodat je lichaam dit weer kan inzetten om nieuwe lichaamscellen aan te maken, hormonen te produceren en je bloedvaten flexibel te houden.

Mineralen van de plantmedicijnen

Ons lichaam heeft ook mineralen nodig en kunnen we alleen via water en voeding binnenkrijgen. Veel mineralen kunnen we door een verkeerd dieet te weinig binnenkrijgen waardoor bij veel mensen een licht tekort ontstaat. Medicinale paddenstoelen zitten vol met mineralen zoals calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium. Naast mineralen die ons lichaam nodig heeft zitten er ook spoorelementen in deze paddenstoelen zoals chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, seleen en zink.

Mineralen van de plantmedicijnen

Een plant medicijn geneest de ziekte niet, maar je voedt het lichaam met stoffen zodat het zichzelf kan genezen.

In onze natuur komen naar schatting ongeveer 140.000 verschillende paddenstoelen voor, waarbij er slechts 15.000 bekend zijn. Hiervan zijn er slechts 800 bruikbaar voor medische indicaties. Mensen die zich net als ik bezig houden met de medicinale kracht van plantmedicijnen worden Myco-therapeut genoemd.

In mijn praktijk heb ik mij beperkt tot de belangrijkste paddenstoelen ter ondersteuning van topsporters, PTSS, burn-out, adhd, diabetest type II, obesitas en kindertrauma.

Dit zijn cordyceps, lions mane, chaga, reishi en de licht geestverruimende truffels.        

Meer verdieping en gezondheidstesten

Diverse leesboeken en testen om je leven te verbeteren. Neem contact op voor de mogelijkheden of een afspraak.

Laat je altijd informeren door 24/6

Belangrijk is dat je niet zomaar gaat experimenteren met deze supplementen. Laat je vooral eerst goed informeren omdat er een wisselwerking kan zijn met reguliere medicatie. Voor een consult van slechts anderhalf uur kunnen wij je goed adviseren of een plantmedicijn een goede toevoeging kan zijn in je leefstijl.

Bel of Whatsapp

06 -11 01 38 04

Gerelateerde Artikelen

Deel dit artikel in je eigen netwerk!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Erwin Bakker

Holistische Leefstijl Coach

Mental Coaching TopSport – Stress Reductie – Trauma Therapie – Burnout Herstel – Kinder Therapie – Schrijver

Best gelezen blogs

Top-Aanbieding

Gratis supplementen advies

Gratis

Meer over...

Het brein

Meer aanbiedingen

In 10 stappen naar een holistische leefstijl

Een lekker te lezen handboek over gezondheid en een gelukkiger leven
Aanbieding

EMB Bloedtest

Laat je bloed testen zodat je echt weet hoe je er fysiek voor staat en waar mogelijk tekorten van zijn
Aanbieding

    “Na het lezen van dit boek zal je nooit meer onbewust een verkeerde keuze maken.”