Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Wat is een medicinale paddenstoelentinctuur?

paddenstoelen tinctuur

Wat is een medicinale paddenstoelen tinctuur

Een paddenstoelen tinctuur is gewoon een extract van paddenstoelen opgelost in alcohol, ingewikkelder is het niet.

Een “extract” kan worden gevonden in vloeibare of poedervorm en wordt meestal gemaakt door plant of schimmelgrondstof in een oplosmiddel zoals alcohol of water te weken om delen uit het uitgangsmateriaal te extraheren.

Daarom is een tinctuur gewoon een geconcentreerd vloeibaar extract dat specifiek alcohol gebruikt als een van de oplosmiddelen om de gewenste componenten in de grondstof op te lossen.

Wat is een medicinale paddenstoelen tinctuur: tincturen zijn extracten, maar alle extracten zijn geen tincturen!

Een oplosmiddel is de vloeistof die andere stoffen kan oplossen.

Hoe worden tincturen gemaakt?

Tincturen gebruiken alcohol omdat het een uitstekend oplosmiddel is voor het extraheren van zowel zure als basische verbindingen uit de paddenstoel die alleen slecht in water oplossen. Meestal wordt ethanol van voedingskwaliteit gebruikt, omdat het veilig is voor consumptie.

Tincturen kunnen worden gemaakt van een enkele paddenstoel of een combinatie van paddenstoelen. Het uitgangsmateriaal (rauwe of gedroogde paddenstoelen) wordt gehakt of gemalen en weken in alcohol gelaten. Na verloop van tijd worden de vaste stoffen gezeefd en verwijderd, waarbij een geconcentreerde vloeistof achterblijft.

Vaak wordt bij het bekijken van tincturen of extracten een verhouding vermeld om de concentratie van de vloeistof aan te geven. De verhouding is simpelweg de hoeveelheid uitgangsmateriaal: vloeibaar oplosmiddel dat wordt gebruikt. Veel goede tincuren gebruiken vaak een verhouding van 1:5, wat betekent dat er een equivalent is van 1g gedroogde paddenstoelen voor elke 5 ml vloeistof.

Wat is een medicinale paddenstoelentinctuur:

Bij veel producenten worden de tincturen gemaakt door zowel heet water als alcohol te gebruiken in een zogenaamd dubbel extractieproces.

De in water oplosbare verbindingen zoals de bèta-glucanen (voedingsvezels) worden aangetroffen in de celwanden van schimmels. Deze zijn meestal niet beschikbaar voor opname in het lichaam omdat ze zijn opgesloten achter een onverteerbare vezel “wand” genaamd chitine. Een heetwaterextractie wordt gebruikt om de chitine te “smelten” en deze therapeutische verbindingen vrij te maken. Dit is hetzelfde idee achter het brouwen van thee om de geneeskrachtige stoffen die in verschillende kruiden worden aangetroffen vrij te geven en te concentreren! De vloeistof wordt opgevangen en geconcentreerd, en het paddenstoelenmateriaal wordt bewaard en gebruikt in een secundair extractieproces met alcohol.

Een alcoholextractie wordt gebruikt om de rest van de niet-wateroplosbare verbindingen, zoals triterpenen, uit de paddenstoelen vrij te maken. De twee laatste geconcentreerde vloeistoffen worden gecombineerd om een tinctuur te vormen die alle actieve ingrediënten bevat. Een goede producent van paddenstoelen tincuren gebruiken 30% biologische GGO-vrije ethanol en 70% bronwater voor de dubbele extractie van elke paddenstoel.

Foodsporen paddenstoelen tinctuur

Het Nederlandse merk Foodsporen gaat zelfs nog een stapje verder door een derde extractieproces toe te voegen. Foodsporen heeft een full spectrum extract. Zowel een alcohol, een water- als een ultrasone geluidsfrequentie extractie die zorgen ervoor dat alle alkaloïden, die een sterke fysiologische of farmacologische werking op het dierlijke en menselijke lichaam, vooral omdat ze primair op het centraal zenuwstelsel inwerken. Veel alkaloïden in de paddenstoelen hebben neuroactieve en psychoactieve eigenschappen.

Maar ook zorgt het derde extractie proces ervoor dat er meer fyto-nutriënten uit de paddenstoelen kan worden getrokken. Fyto-nutriënten staan bekend om hun antioxiderende werking. Antioxidanten is een verzamelnaam en verwijst naar stoffen zoals vitamine E, C en bioactieve stoffen. Het grote voordeel van antioxidanten is dat ze vrije radicalen tegengaan. Dit zijn agressieve stoffen, die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Het is daarom mogelijk dat antioxidanten ernstige ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Wat is een medicinale paddenstoelen tinctuur:

Foodsporen is hierom de meester van de paddensoelen tincuren. Wanneer je een populair paddenstoel product aanschaft waarbij de massa en de winst belangrijker is dan de kwaliteit, koop je waarschijnlijk een product waarbij alleen het water extractieproces is gebruikt. Hierdoor heb je een goedkoper product maar dat is dus niet altijd een goed product doordat lang niet alle gezonde stoffen aanwezig zijn in de paddenstoelen. In het geval van Chaga is dat zelfs minder dan 1/3e. Foodsporen extraheert- perst – filtert – spoeidroogt 3x. Maar daardoor dus wel een full spectrum extract en geen waterextract.

Waarom een paddenstoelen tinctuur gebruiken?

Voordelen:

  • Biologische beschikbaarheid: Tenzij onderworpen aan een extractiemethode, zullen de meeste medicinale verbindingen die in paddenstoelen zijn opgesloten, niet biologisch beschikbaar zijn voor opname in het lichaam. Een dubbele extractie is de beste methode om toegang te krijgen tot het meest complete assortiment verbindingen uit de paddenstoel.
  • Absorptie: Natuurgeneeskundige stellen dat alcohol de opname van een kruid met ongeveer 30 procent verhoogt, dus de doses kunnen veel kleiner zijn.
  • Snellere opname: een extract in vloeibare vorm wordt sneller door het lichaam opgenomen dan een poederextract, waarbij de opname begint in de slijmvliezen van de mond.
  • Stabiele kwaliteit: De alcohol in een tinctuur zorgt voor een lange houdbaarheid en behoudt zijn potentie in de tijd.
  • Eenvoudig te mengen: als vloeistof zijn tincturen gemakkelijk toe te voegen aan andere vloeistoffen en te mengen in voedselgerechten zonder het klonteren van poeders.
  • Tijd: Tincturen zijn de snelste manier om de voordelen te plukken bij volledige biologische beschikbaarheid. Je kunt de tinctuur rechtstreeks in de mond of in een waterfles doen zonder te hoeven schudden of mengen, zoals bij een poeder.

Nadelen

  • Smaak: Vanwege het hoge alcoholgehalte kan de smaak van een tinctuur direct in de mond voor sommige mensen ongewenst zijn. We raden dan aan om paddenstoelen tincturen te mengen met andere dranken om de smaak te verzachten als het onaangenaam voor je is. Persoonlijk hou ik zelf enorm van de energiestoot die we krijgen door de tinctuur direct onder de tong te plaatsen!
  • Alcohol: Dit kan een grote beperking zijn voor op alcohol gebaseerde tincturen.  Ze niet geschikt zijn voor mensen met alcoholmisbruik of een ernstige leverziekte. Ook moeten zwangere vrouwen het gebruik ervan vermijden en sommige religies verbieden ook het gebruik van alcohol.

Wist u dat?…

Mensen gebruiken tincturen sinds 1000 na Christus. Alcohol werd voor het eerst gedistilleerd door de oude Egyptenaren. De alcohol werd gebruikt om de krachtige chemische eigenschappen van zowel kruiden als paddenstoelen te extraheren.

Wat is een medicinale paddenstoelen tinctuur:

Kruidenmedicijn

We maakten voor het eerst kennis met het nemen en maken van tincturen doormiddel van studies. Daarnaast een stage in de kruidengeneeskunde.

Kruidengeneeskunde is elk geneeskundig systeem dat afhankelijk is van kruiden of andere op planten/schimmels gebaseerde materialen als bron van remedies.

Elke cultuur over de hele wereld gebruikte tot voor kort geneeskrachtige planten als basis voor hun medicijn.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica