Nadenken doe je door niet te denken.

Enige tijd geleden ontmoete ik een manager van een groot commercieel bedrijf. Laten we hem Dennis noemen.

Dennis had enorme stress omdat zijn zeven teamleden onvoldoende presteerde zodat ze dit jaar waarschijnlijk niet het target haalde die nodig was om de bonus uit te keren.

Ik vroeg hem wat er mis ging in het managen van zijn team.

Hij dacht even, en na enige minuten somde hij de volgende problemen op:
– ze kunnen niet meer in oplossingen denken
– ze tonen geen initiatief meer
– ze klagen over de kleinste dingen
– ze maken onnodige fouten
– ze missen verkoop kansen
– en ze nemen de rapportage’s niet serieus

Ik heb al van alles geprobeerd om ze weer gefocust te krijgen, maar niets helpt, zei hij met enige frustratie.

Dat is erg vervelend, knikte ik. Kun je mij vertellen wat je heb ondernomen om weer meer focus te creëren bij jouw team?

Hij keek me aan, deed zijn hand omhoog en begon driftig met zijn opsomming.

Iedere maandag komen we bijeen op de zaak om samen de weekdoelen vast te stellen, terwijl hij een vinger omhoog stak om zijn woorden te accentueren. Ze moeten bijhouden bij welke klanten ze geweest zijn en invullen in het crm, zodat we dit kunnen monitoren. Ik bel ze iedere dag om te vragen of hun dag efficiënt is geweest en waar ze wellicht kunnen verbeteren. Maar niets helpt en het lijkt juist steeds erger te worden.

Dat is ook zo, zei ik hem. Wat ook niet zo vreemd is als ik kijk naar de gedragspatronen van jouw team. Wat je team vertoont zijn namelijk stress gerelateerde klachten. En waar een klein beetje stress juist erg productief maakt, werkt chronische stress tegenovergesteld.

Mensen met chronische stress kunnen namelijk geen oplossingen meer bedenken omdat het brein aan het overleven is. Ze tonen geen initiatief meer omdat het denkende brein verlamd is geraakt van alle verplichtingen en ze klagen omdat ze ontevreden zijn. Daarnaast is het heel menselijk om fouten te maken maar mensen met chronische stress kunnen die fouten niet meer herstellen waardoor de fouten zich blijven opstapelen.

En wat jij doet met je team is die chronische stress nog meer verhogen.

Jouw team bevindt zich in de vecht en vlucht modus. Om productief te zijn is ontspanning dus de oplossing.

Laten we beginnen met het invoeren van nadenktijd. Verkopers zijn vaak creatieve mensen die meedenken met de klant. En meedenken kan niet als er chronische stress is, want nadenken kan alleen als er niets is dat je gedachten kan kapen. Nadenken over dingen lukt dus alleen als er rust in het brein is en dus vrij van andere denk verplichtingen. Pas als er rust in het brein is ontstaat er ruimte voor oplossingen die anders verborgen bleven.

Dennis vond het maar een vreemde redenering. Als ze gewoon hun werk doen hoeven ze niet te stressen.

Toch nodigde hij mij uit om dit samen met zijn team te gaan proberen. De eerst volgende vergadering mocht ik bijwonen om een aantal stress reducerende oefeningen te doen.

Na een gezamenlijke ademhalingssessie raakte de sfeer al veel meer ontspannen. Er was weer creativiteit, zijn team glimlachte weer en het klagen werd vervangen voor een constructief gesprek. We spraken af dat zijn team iedere dag twee keer een half uur nadenk-tijd in de agenda zette. Iedere morgen om 9 uur en iedere middag om 4 uur.

En nadenken doe je dus door niet na te denken. Gewoon even staren naar niets, zonder telefoon, zonder prikkels van buiten af. Dat kan met een wandeling, zittend in het park of gewoon terug getrokken en alleen in een ruimte. Daarnaast werd de wekelijkse vergadering aangevuld met een stress reducerende ademhalingssessie van slechts 30 minuten.

Inmiddels is het team van Dennis het meest succesvolle team van het bedrijf. Hoe ze dat deden? Door minder te doen bereikte ze meer.

Gerelateerde Artikelen

Deel dit artikel in je eigen netwerk!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Erwin Bakker

Holistische Leefstijl Coach

Mental Coaching TopSport – Stress Reductie – Trauma Therapie – Burnout Herstel – Kinder Therapie – Schrijver

Best gelezen blogs

Top-Aanbieding

Gratis supplementen advies

Gratis

Meer over...

Het brein

Meer aanbiedingen

In 10 stappen naar een holistische leefstijl

Een lekker te lezen handboek over gezondheid en een gelukkiger leven
Aanbieding

EMB Bloedtest

Laat je bloed testen zodat je echt weet hoe je er fysiek voor staat en waar mogelijk tekorten van zijn
Aanbieding

    “Na het lezen van dit boek zal je nooit meer onbewust een verkeerde keuze maken.”