Magnesium-bisglycinaat

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam. 

We noemen dit een essentieel mineraal omdat het lichaam deze stof niet zelf kan aanmaken. Het moet dus via voeding het lichaam in. Het lichaam bevat tussen de 21 tot 28 gram magnesium waarvan 1% in het bloed circuleert. Daarnaast zit ongeveer 20% in de spieren en 20% in de zachte weefsels en de lever. De rest is ingebouwd in de botten en tanden. Voor de opbouw van sterke botten en tanden is magnesium dus onmisbaar.

Waarom magnesium zo belangrijk is voor sporters? Dat is omdat magnesium een belangrijke co-factor heeft bij de eiwitsynthese zoals bij de opbouw en instant houden van spieren. Maar magnesium doet meer. Het zorgt ook voor een goede communicatie van de zenuw- en spiercellen. Dat doet dit mineraal door te zorgen voor een goede geleiding van elektrische impulsen tussen de zenuwen en spiersamentrekkingen. Magnesium is dus een belangrijk mineraal voor de spierwerking van het lichaam. 

Wanneer je door stress of sporten vermoeit bent helpt dit mineraal je ook weer om fitter te worden doordat het helpt energie vrij te maken uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Hierdoor is magnesium een essentieel mineraal voor een goede energiebalans. Dit mineraal rijkt zelfs tot diep in het brein waardoor het een bijdrage levert aan het concentratie vermogen, geheugen en je humeur.

Welke magnesium vorm is het best opneembaar?

Magnesium-bisglycinaat is de meest superieure vorm van magnesium. Hierbij is ieder magnesiumdeeltje krachtig gebonden (gecheleerd) aan twee moleculen van het aminozuur glycine, waardoor een soort ringstructuur gevormd wordt met in het hart daarvan het mineraal. Het woord ‘chelaat’ komt uit het Grieks en betekent ‘klauw’

Deze aminozuurgecheleerde magnesium heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan andere vormen van magnesium zoals magnesiumoxide. De reden hiervoor is dat de binding tussen magnesium en het aminozuur zo sterk is in een chelaat dat deze niet splitst onder invloed van maagzuur, in tegenstelling tot andere magnesiumverbindingen.

Het voordeel hiervan is dat magnesium-bisglycinaat als aminozuur de dunne darm bereikt en daar wordt opgenomen door middel van aminozuurreceptoren.

En juist deze aminozuren worden uitstekend opgenomen door het lichaam. Zeker glycine, dat het kleinste aminozuur is, vandaar dat hier specifiek voor gekozen is.

Het probleem met de andere magnesium soorten (zoals citraten en oxides) is dat die splitsen in het maagdarmkanaal en er dan een elektrisch geladen magnesiumion ontstaat dat zich kan verbinden met niet-opneembare stoffen uit de voeding (zoals fytaten) of gaat concurreren met andere mineralen wat betreft de opname. En dit komt de biologische beschikbaarheid niet ten goede.

Een ander pluspunt is dat veel mensen magnesium-bisglycinaat beter verdragen dan andere magnesiumsupplementen, ook in een hogere dosis. Bij magnesium-bisglycinaat dat is geproduceerd volgens het gepatenteerde Albion proces weet u zeker met een echt aminozuurchelaat te maken te hebben.

Hoe herken je een magnesium tekort?

 • Gebrek aan eetlust
 • (chronische) vermoeidheid
 • Gebrek aan concentratie
 • Nervositeit
 • Geïrriteerdheid
 • Toegenomen stressgevoeligheid
 • Duizeligheid
 • Spannings-hoofdpijn
 • Spierkramp
 • Gespannen spieren
 • Spierzwakte
 • Tremoren
 • Hypertensie

Meer producten 

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker

Holistische Leefstijl Coach

Mental Coaching TopSport – Stress Reductie – Trauma Therapie – Burnout Herstel – Kinder Therapie – Schrijver

  “Na het lezen van dit boek zal je nooit meer onbewust een verkeerde keuze maken.”