Het rime van de maan is iedere maand hetzelfde.
De Maan Cyclus kan je daar bij helpen.
Hoe doe je dat?
Het is belangrijk om eerst te starten met het bewust zijn van de Maan. Tijdens de nieuwe maan kun je jezelf een vraag stellen.
Dat moet een open vraag zijn die je jezelf stelt zonder dat je daar direct een antwoord op weet.
Voorbeeld:
De laatste tijd ga je nogal onrustig door het leven. Veel piekeren, slechter slapen en veel sombere gedachtes. Ondanks dat je niet precies begrijpt wat er aan de hand is zit het je wel in de weg. Dan zou het wel heel makkelijk zijn als je door een vraag te stellen, je onrust ook verdwijnt. Maar zo werkt ons universum niet.
Het is de bedoeling dat je een seintje geeft aan het brein om dieper na te denken dan normaal. Dat doe je met een open vraag.
Bij een open vraag activeer je het gedeelte in je brein wat zorgt voor nieuwsgierigheid. Maar wat is nieuwsgierigheid eigenlijk?
Nieuwsgierigheid is niets anders dan een stukje verwondering over iets wat je nog niet weet of begrijpt. Je projecteert geen verwachting op de toekomst maar je staat open voor het niet weten. Bij nieuwsgierigheid zit er dus geen verwachting in het denken.
Door een open vraag te stellen ben je dus niet direct bezig met een antwoord. Je opent het denk gedeelte met een suggestie over het onderwerp. Het brein zal dan, wanneer je in ontspannen staat bent, allerlei ideeën op laten komen die je kunt onderzoeken. Dit worden “de inzichten” genoemd.
Tijdens de maan ga je dus van nieuwsgierigheid naar inzichten.
Een goede open vraag aan jezelf zou dan kunnen zijn; “Wat is de oorzaak van mijn onrust”?
Door die vraag te stellen open je de nieuwsgierigheid en zal je brein je belonen met inzichten.
Wat zijn inzichten?
Zoals het woord duidelijk omschrijft is een inzicht letterlijk een kijkje naar de binnenwereld. Inzichten zijn onbetrouwbaar en moeten wel worden onderzocht. Zeker als je net begint met het leven volgens het ritme van de maan, kunnen er valse inzichten omhoog ploppen die je een beetje voor de gek houden. Deze inzichten worden geprojecteerd door het willen.
Wat is het verschil?
Wanneer het gedeelte van het willen in ons brein activeert, projecteer je een verlangen op de open vraag. Het verlangen is een uniek gedeelte van ons ego systeem. Vaak zijn die verlangens die je gecreëerd hebt gebaseerd op een leegte die je kunt ervaren op het moment dat je iets mist. Ons brein kan niet tegen onzekerheid en zal daarom altijd een pad zoeken die je al kent.
Stel je wilt in je leven meer rust ervaren en de vraag is: wat is de oorzaak van mijn onrust?
Dan zou er een inzicht kunnen opkomen die je verteld dat je heel erg onrustig wordt van je werk, relatie of gedoe met de opvoeding van je kinderen. Dit kun je zien als een vals inzicht.
Waarom is die vals?
Het brein kiest altijd voor het meest vergevingsgezinde patroon. Dat is voornamelijk weg bij je zelf waardoor je geen gevoel van twijfel, onzekerheid of leegte zal ervaren. Een mechanisme wat ervoor zorgt dat je pijnlijke en confronterende gedachtes parkeert buiten je zelf.
De oorzaak buiten je zelf zoeken kan een tijdelijke oplossing zijn, maar hiermee ben je zeker nog niet bij de bron van het probleem.
Vergelijk het maar eens met een genotsmiddel. Om rust te voelen kan je een genotsmiddel nemen zoals alcohol. Je ervaart rust maar de oorzaak van de onrust is daarmee niet verholpen.
Zodra je dus een inzicht hebt waarbij de schuld van jouw onrust buiten je zelf ligt, blijf je onrustig. Je lost namelijk het probleem van de onrust maar tijdelijk op.
Een vals inzicht heeft onderzoek nodig zodat je de diepte in kunt gaan. Introspectie heet dat. Onderzoek aan de binnenkant van je belevingswereld.
Het inzicht is dat je onrust ervaart op je werk, relatie of de opvoeding. Dat is natuurlijk wel een belangrijk inzicht, ondanks dat het je nog niets verteld over de oorzaak. Wat je misschien wel opmerkt is dat je die onrust niet hebt als je aan het sporten bent met vrienden.
Dan is doorvragen de enige methode om langs het valse inzicht te werken.
Waarom vraag?
De waarom vraag is dan helemaal op zijn plek. Waarom krijg ik onrust op mijn werk, relatie of tijdens de opvoeding?
Deze vraag zet je denken in een andere modus. Door een open vraag te stellen nadat je eerder een open vraag gesteld hebt, ga je de diepte in. Weg van het gemakt dat ons brein geeft bij het makkelijkste inzicht. Namelijk dat jij er zelf niets aan kunt doen! Jouw rust is dan afhankelijk van je omgeving.
Wat je wilt is rust in jezelf zonder dat de omgeving hier invloed op heeft. Je wilt onafhankelijke rust omdat je afhankelijk bent geraakt van die onrust die door andere wordt veroorzaakt.
Door in de eerste twee weken van de nieuwe maan steeds dieper te graven in je eigen onderbewustzijn, zullen er steeds weer nieuwe inzichten opkomen.
Vragen stellen tijdens de Maan Cyclus
Welke vragen kun je jezelf stellen om de diepte in te gaan?
Voorbeeld:
1. Je wordt/bent onrustig op je werk.
Stel je jezelf de vraag waardoor je onrustig wordt/bent op het werk.
2. Het inzicht zegt je dat je misschien onrustig wordt van een aantal collega’s.
Stel jezelf dan de vraag, wat doen die collega’s waardoor je onrustig wordt.
3. Het inzicht vertelt je dat deze collega’s dominant zijn, niet luisteren en hun werk afraffelen.
Stel jezelf de vraag waarom het belangrijk is voor jezelf om je werk goed te doen, mensen graag wilt helpen of waarom je niet bent opgewassen tegen dominant gedrag.
4. Misschien kom je erachter dat je onzeker raakt van dominante mensen.
De kern voor deze maan(D) is dan onzekerheid. Je ziet dat je door de nieuwsgierigheid steeds dieper tot jezelf kunt komen.
Nu stappen we naar de volgende fase van de Maan Cyclus.
Wanneer je de volle maan nadert stop je met de open vragen en veranderd er iets in de energie van het universum. De vollemaan staat namelijk voor begrijpen en weten.
Wanneer je de twee weken van de maan cyclus aan introspectie hebt gedaan, heb je waarschijnlijk nog geen passend antwoord gekregen. En toch is dit het moment om stil te staan bij de inzichten die je wel hebt gekregen. De maan bepaald het ritme van de introspectie en de natuur weet dat je niet constant moet doorgraven. Soms moet eerst iets opgelost worden om dieper te kunnen komen in de introspectie.
In het voorbeeld waarbij we de onrust onderzoeken hebben we ontdekt dat de eigen onzekerheid ervoor zorgt dat dominante mensen je onrustig maken. Aan die dominante mensen kun je niets veranderen. Waarschijnlijk ben je wel al een hele poos bezig geweest om dominante mensen te willen veranderen. Dat kost onnodig veel energie omdat het enige waar je wel invloed op hebt je eigen gedrag is. Door zelf te veranderen zal de omgeving mee veranderen.
Als je de inzichten stopt, start het brein de functie van weten en begrijpen. Oude diepgewortelde overtuigingen zijn een klein beetje opengebroken en je bent klaar om daar een verandering in aan te brengen.
Tijdens de volle maan staat de maan voor begrijpen en weten.
Om je introspectie door te zetten wil je weten hoe je leven eruit ziet als je jezelf niet meer laat beïnvloeden door dominante mensen. Hoe zou het zijn om niet meer onzeker te worden van bepaalde mensen om je heen?
De emoties volgen je gedachten. En dat is heel plezierig als je positieve gedachtes hebt. Twee weken geleden had je namelijk nog onrust wat een vervelende reactie in het lichaam geeft. Die vervelende reactie merk je doordat je somberder raakt, meer onzeker of zelfs de zin van het leven kwijt bent geraakt. Waar je ook over twijfelt, het geeft in ieder geval onrust.
Door actief te bedenken hoe je leven eruit ziet zonder die onrust ga je ervaren wat rust voor je betekend. Je gaat letterlijk voelen waar je naar opzoek bent.
Na de vollemaan en de inzichten die zijn gevallen breekt er een periode aan van loslaten.
Maar wat moet je dan loslaten tijdens deze Maan Cyclus?
In het voorbeeld wat ik aan heb gehaald is het wel duidelijk geworden. De onrust ontstaat omdat je dominante mensen belangrijker maakt dan de eigen belevingswereld. Maar hoe laat je iets los dat in jezelf zit?
We blijven tijdens de introspectie altijd bij onszelf omdat we niet de omgeving willen ontwikkelen maar de eigen belevingswereld. Dus je wilt leren hoe je kunt omgaan met mensen die je onzeker maken. Wat je niet wilt doen is bepaalde mensen uit je omgeving weren of zelfs elimineren uit je leven. Want de mensen die je uit je leven verband, zullen worden vervangen voor nieuwe dominante mensen. Het probleem blijft als je niet zelf veranderd.
Wat je wilt loslaten is de onzekerheid.
Die onzekerheid ontstaat bij alleen dominante mensen. Dus zodra je onzeker raakt moet je jezelf vertellen dat niet de dominante persoon je onzeker maakt maar dat deze persoon je onzekerheid blootlegt waardoor je hem gaat voelen in je lichaam.
Door steeds weer te zeggen tegen jezelf dat niet de dominante persoon het probleem is maar de wijze waarop jij die dominantie verwerkt in je gedachtenwereld, ga je begrijpen dat je zelf de oorzaak bent van de onrust die je ervaart.
Loslaten is een langdurig proces wat niet iets is dat je in een uurtje kunt doen. Je moet echt oefenen om dit proces te leren. Verwacht dan ook niet dat je na één maan cyclus al je antwoorden hebt voor een gelukkig leven.
Wat er wel gebeurd is dat je een patroon veranderd in het brein. Je gaat de moeilijkheden van jezelf aan en dat zijn de levenslessen die je leert van jezelf. Je gaat ontdekken wie je zelf bent doordat je de aandacht meer op jezelf richt in plaats van op de buitenwereld.
De reis van loslaten begint daarom bij het bewustzijn. Je bewust zijn van de emoties,die opkomen in bepaalde situaties, geven je informatie die je kunt gebruiken om steeds meer over jezelf te leren. Je weet inmiddels dat niet het dominante gedrag een probleem is maar de onzekerheid die voortkomt uit het dominante gedrag van een ander. Iedere keer als je onzeker raakt, ga je terug naar jezelf en oefen je om de onzekerheid te rationaliseren.
Stap voor stap de diepte in omdat de levenslessen met de tijd meebewegen.
De tijd veranderd ook het inzicht en de nieuwe maan staat alweer voor de deur.
Zelfontwikkeling kan altijd doorgaan en als je die samen doet met de maan ontstaat er een vast ritme. Een dans met het universum en je eigen ontwikkeling.
Je hebt nu inzichten opgedaan, wellicht iets kunnen loslaten maar waarschijnlijk zijn er nog meer vragen over je zelf ontstaan dan ooit ervoor.
De nieuwe maan opent zich weer voor nieuwe vragen. Je gaat door waarmee je geëindigd was. Je weet dat de eigen onzekerheid een probleem is om je te kunnen beschermen tegen dominante mensen.
Start daarom met de vervolgvraag:
Nieuwe maan: Waarom ben ik onzeker?
Vollemaan: Hoe ziet je leven eruit zonder onzekerheid?
Nieuwe maan: Wat kun je loslaten.
Ritme geeft structuur
Leven volgens het ritme van de Maan Cyclus geeft ritme in je zelfontwikkeling. Het is geen religie maar een heel natuurlijke manier van introspectie. Stilstaan bij jezelf in een hectische en vooral egocentrische wereld geeft je rust en orde. Toch ervaren mensen die aan introspectie doen een steeds meer zelfverzekerde belevingswereld. Omdat, als je jezelf goed hebt onderzocht, je niet meer afhankelijk bent van factoren waar je weinig tot geen invloed op kan uitoefenen.
Zelfontwikkeling is een constant proces die je ergens in beweging moet zetten. Door met de Maan Cyclus mee te leven krijg je ritme in je zelfontwikkeling. Ritme wat voor structuur en zelfhypnose zorgt.
Doe je dit een jaar lang? Dan zul je verbaasd zijn over de resultaten, zonder dat je jezelf helemaal over laat lopen. De Maan Cyclus bepaald de grens. En meer dan twee weken nadenken over jezelf is kennelijk precies genoeg om tot inzichten te komen. Je kunt niet alles met een toverstaf weg toveren dus zul je kleine stapjes moeten nemen.
Wil je weten hoe de Maan Cyclus verloopt in 2023? Hier bestel je de meest fantastische maankalender die in elk interieur tot zijn recht komt.
Maar misschien ben je ook toe aan spirituele ontwikkeling? Lees dan dit stuk over microdoseren met het ritme van de maan mee.