Loslaten, hoe doe je dat?

loslaten

Wat bedoeld een behandelaar met loslaten?

Vandaag in de week van Erwin. Voor eens en altijd weet je wat er bedoeld wordt met loslaten.
Deze vraag kreeg ik binnen van een lezer die wilde weten wat leefstijl coaches en psychologen bedoelen met loslaten.

Dat is een goede vraag, maar waarom?

Loslaten is misschien wel het meest voorkomende advies wat gegeven wordt door therapeuten en psychologen. En veel mensen nemen het advies zonder erover na te denken aan alsof ze echt begrijpen wat er mee bedoeld wordt.

Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met loslaten?

Dat zal ik je in deze blog uitleggen zodat je hier nooit meer over na hoeft te denken.

Als therapeut ben ik veel bezig met zelfontwikkeling en herken ik dat veel mensen het begrip “loslaten” niet goed begrijpen. Loslaten is een soort container begrip geworden waarin alle antwoorden in verpakt lijkt. Maar welke antwoorden zijn er dan?

We doen vaak alsof loslaten de normaalste zaak van de wereld is en je die net als een machine aan of uit kan zetten.

Loslaten is dus een term die wel wat aandacht kan gebruiken. Want wat moet je loslaten als het verankerd is met jezelf? En hoe kun je iets loslaten wat niet eens echt fysiek is?

Laten we daarom even samen de diepte ingaan zodat we kunnen ontdekken wat loslaten nu eigenlijk is en wat een therapeut of psycholoog bedoeld als je de opdracht krijgt om emotionele zorgen los te laten.

Loslaten is een werkwoord.

Eigenlijk staat het voor iets dat je vasthoudt, weer vrij te laten. Loslaten kun je daarom ook zien als jezelf bevrijden van iets dat je vasthoudt.

Toch zijn er zaken zoals de emotie, wat je niet in je hand kunt vasthouden en meenemen. Is het loslaten van emotie dan iets wat jou vasthoudt?

Hier kom ik al op een aantal problemen die net als de term loslaten fungeren als een container begrip. Want voordat je zomaar aanneemt dat je een emotie moet loslaten wil je wel zeker weten of je begrijpt wat een emotie is.

Stel je zelf eens de vraag; Wat is emotie en kun je dit zelf uitleggen?
Om te weten wat je moet loslaten moet je dus eerst begrijpen wat emotie is. Laten we dat ook eens onderzoeken.

Een emotie kun je dus kennelijk hebben. Wanneer je niet weet wat emotie is, stel jezelf dan de vraag wat je mist als je geen emotie hebt. Is het eigenlijk wel mogelijk om geen emotie te hebben?

Zomaar een paar vragen die veel therapeuten en psychologen moeilijk kunnen beantwoorden. Iets wat je als client leuk op de proef kunt stellen bij je behandelaar. Dat maakt de therapie in ieder geval een stuk interessanter en dus leuker. Een beetje dynamiek tijdens zelfontwikkeling kan echt geen kwaad. Dus daag je behandelaar eens uit om de diepte in te gaan zodat je kunt ontdekken of de behandelaar zelf wel weet waar ze het over hebben.

Hoe kun je weten dat je een emotie hebt?

Dan zullen veel mensen zeggen dat ze het voelen. Een emotie is dus voelbaar. Dan rijst er een nieuwe vraag op. Is iemand die geen emoties heeft dan gevoelloos?

Dit wordt wel door veel mensen aangenomen. Maar ook hier stuiten we op een probleem wat eerst wat onderzoek nodig heeft. Is gevoelloos zijn hetzelfde als iemand die geen emoties heeft?

Er zijn namelijk tal van gevoeligheden die je kunt bedenken wat zeker geen emotie is. Zoals iets betasten met je hand, een streling over je huid en de grond waarover je met je blote voeten loopt. Maar ook temperatuur is voelbaar zonder dat je de temperatuur kunt vasthouden. Er lijkt dus een verschil te zijn in wat we voelen IN ons lichaam en wat we voelen MET ons lichaam.

Hoe komt het dan dat we emoties wel aan een gevoel verbinden terwijl het niet tastbaar is?

Dan is het belangrijk om te weten hoe we gevoel kunnen ervaren.

Na wat onderzoek ben ik erachter gekomen dat wat we voelen, elektronische signalen zijn. Deze signalen worden, via speciaal aangelegde banen, langs onze cellen richting het brein vervoerd. Deze banen worden neurologische paden genoemd. Beter bekend als ons autonome zenuwcentrum. De signalen worden omgezet in de hersenen naar informatie zodat je weet wat je voelt.

Iets kunnen voelen is dus een waarschuwing of een motivatie vanuit je hersenen naar je lichaam. Test het maar eens als je douche te heet is. De informatie die je voelt zorgt voor beweging. Als het water te heet is stap je weg. Maar als het te koud is stap je ook weg. Door te voelen maak je een beslissing die belangrijk is. Hierdoor raak je niet onderkoelt en je zult je ook niet ernstig verbranden.

Als voelen een signaal is die je waarschuwt, wat heeft dat dan met emoties te maken?

Eigenlijk hetzelfde. Een emotie zorgt voor namelijk ook voor beweging.

Laten we de emotie “verdriet” eens nemen. Wanneer je verdrietig bent omdat je bijvoorbeeld een geliefde bent verloren, dan wil je even lekker gaan huilen. Het huilen is dan de beweging van de emotie “verdriet”.

Veel mensen associëren huilen als zwakheid en durven het daarom niet te tonen. Hierdoor gaat de energie niet naar buiten maar naar binnen. Huilen staat namelijk niet voor de emotie verdriet. Het is de beweging van verdriet. Toch kan je ook huilen van ontroering, geluk, muziek of kunst. Huilen is dus niet een emotie maar het gevolg van die emotie.

Een emotie geeft ons een gevoel. Het gevoel zorgt voor beweging. Dus emotie heeft energie nodig om te kunnen bewegen.

Is emotie dan energie?

Of het echt energie is dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat emoties energie leveren.
Dat kun je zelf iedere dag ervaren. Een feestje met gezellige mensen en goede muziek op een mooie zomeravond zal je waarschijnlijk energie geven. Je voelt de ervaring van andere mensen tot diep in je eigen systeem en slaat dat op in je cellen.

Dus emotie is geen energie maar het geeft energie. Die kun je voelen in je lichaam, maar dan nog weet je niet of datgene wat je voelt ook die emotie is. Dus als je een emotie moet loslaten, wat moet je dan loslaten?

Als de emotie beweging geeft waarbij die beweging een gevoel creëert, dan wil je niet de emotie loslaten maar de oorzaak van die emotie.

Stel dat je niet goed gerouwd hebt en het verdriet je blijft achtervolgen, wat moet je dan loslaten? Wanneer je spreekt over loslaten, dan laat je niet de emotie los maar de gedachten die de emotie creëren.

Wat zegt dit over wat emotie is?

Het is in ieder geval iets dat we ons kunnen herinneren.

Een emotie is een beweging die ons een gevoel geeft. Dat gevoel kunnen we herkennen omdat het in een herinnering zit.

Misschien gaat het iets te snel of gaat het iets te diep. Even een kleine samenvatting zodat het kan landen.

Een emotie geeft energie. Die energie heeft een signaalfunctie. Je kunt de energie voelen door ons zenuwcentrum, wat we vervolgens opslaan in ons geheugen.

Nu even terug naar het loslaten. Hoe kan je emotie loslaten als die er gewoon constant is.

Dan wil je eerst onderzoeken wat er gebeurt als je de emotie geen ruimte geeft om te bewegen.

Emotie is dus altijd in beweging. Maar alles wat beweegt verliest energie door de beweging. Als je geen emoties kunt uiten gaat het naar binnen. En met binnen bedoel ik dat het vast komt te zitten in de herinnering.

En daar is iets bijzonders aan de hand.

De ervaring die de beweging van de emotie je heeft gegeven gaat dus in je herinnering zitten. Die herinnering zorgt ervoor dat je bepaald gedrag niet herhaald of juist wel.

Weg van de angst of richting een beloning.

Nu is ons zenuwstelsel zo goed ontwikkeld dat het de toekomst kan voorspellen aan de hand van informatie die via de zintuigen binnenkomen. Geur, smaak, geluid en beelden kunnen allemaal een herinnering naar boven halen.

Dat geeft ons veel voordeel als mens ten opzichte van andere dieren. Bijvoorbeeld door het ruiken van eten begint ons lichaam spijsverterings enzymen te produceren. Het water loopt in je mond bij het zien van eten en dan is de honger niet meer te stoppen.

Het is allemaal beweging van energie in ons lichaam. Onze emoties gaan via hetzelfde systeem van voelen.

Het kan dus voorkomen dat er iets in je leven is gebeurd, waarbij je de emotie niet vrij hebt kunnen laten lopen. Waardoor het naar binnen is verplaatst in je herinnering.

Dat betekent ook dat de reactie van je lichaam hetzelfde is als op het moment dat je die emotie ervaarde. Dat wat vastzit beweegt niet meer.

Dit zie je heel veel voorkomen bij verkeerde rouw. Wanneer je echt de tijd neemt om tijdens het verlies diep te voelen, verliest de emotie zijn energie.
Als je door stress, verdriet, geen steun van anderen, niet goed kunt rouwen zal het verdriet net zo heftig blijven als tijdens de eerste ervaring. Iedere herinnering aan dat moment geeft hetzelfde gevoel als toen je het voor het eerst ervaarde.

Zodra de beweging van de emotie naar binnen is getrokken, wordt de emotie nooit minder. Het geeft altijd hetzelfde gevoel als tijdens de gebeurtenis. Hoe goed je ook je best doet om het te vergeten. Het zal er altijd blijven. Tot dat je het loslaat.

Langzaamaan komen we tot het antwoordt over hoe je iets kunt loslaten wat niet fysiek is.

Emotie is energie. En een emotie dat niet heeft kunnen bewegen zit dus nog vast in je lichaam.

Maar hoe kun je dat dan loslaten?

De beste methode ,die wel heel erg vervelend is, is die van een gecontroleerde herbeleving. Dat kan onder hypnose of, zoals ik het begeleid, door middel van psychedelica. Tijdens de herbeleving activeer je de emotie die niet verwerkt is door hem weer in beweging te brengen. Alleen nu niet naar binnen maar naar buiten.

Door het proces af te maken wat je ooit bent gestopt komt er een nieuwe herinnering die je vertelt dat het nu weer ok is. De herinnering was gestopt op het moment dat je de ervaring voelde en zo is die ook opgeslagen. Door de ervaring af te maken doof je de energie die vastzit.

Misschien een beetje stomme vergelijking maar als je de hele dag met een eenvoudig deuntje in je hoofd rondloopt, kom je er vaak vanaf als je het hele liedje mee hebt gezongen.

Door het af te maken ontstaat er een andere herinnering die geen rot gevoel geeft maar juist een van trots en zekerheid. Je wordt gesterkt door het opnieuw te ervaren maar met een andere uitslag.

Dit is een vorm van loslaten. Omdat je de emotie loslaat uit je lichaam. De emotie beweegt de vrijheid in zodat het je bevrijd van het gevoel wat de onafgemaakte emotie steeds weer veroorzaakte.

De tweede is een stuk milder maar heeft hetzelfde principe. Dit kan onder andere bij lichte trauma zoals rouw, liefdesverdriet, perfectionisme, onzekerheid en bijvoorbeeld hechtingsproblemen goed werken.

Laten we het loslaten van zelfdestructieve gedachtes die samenvallen met een negatief zelfbeeld als voorbeeld nemen.

Stel je hebt een onzeker karakter ontwikkeld. Die is zoals we inmiddels weten gekoppeld aan een herinnering. Waar ben je dan onzeker over? Veel mensen weten exact te benoemen waar ze onzeker over zijn maar weten niet waardoor die onzekerheid is veroorzaakt. Ook hebben onzekere mensen vaak moeite om te benoemen waar ze niet onzeker over zijn.

Alle gedachtes gaan naar de onzekerheid omdat die de sterkste signalen geeft. Daar waar ze in uitblinken vinden ze normaal en de rest is een bevestiging voor hun onzekerheid.  Natuurlijk wil je dan weten wat er gebeurd is waardoor die onzekerheid is ontstaan? Maar laten we het in deze blog niet te ingewikkeld maken.

Wat er gebeurd is dat de onzekerheid een gevoel geeft. Onzekerheid is de emotie en het gevoel is de energie. Je bent hyperbewust van je zwakheden en minder bewust van je talenten. Bewustzijn is ook energie.

Kijk maar eens naar jezelf als je goed geconcentreerd bent op iets wat best een beetje moeilijk is. Hoe moeilijker de taak des te meer energie het kost om je hoofd bij die taak te houden. Mensen die dus hyper bewust zijn op de negatieve kanten van het zelfbeeld zijn dus eigenlijk nooit echt ontspannen.

Klachten als slapenloosheid, verkeerde voedingskeuzes, depressie, kort lontje en terugtrekkend gedrag zijn het gevolg van constant aanstaan. Nu kun je alles veranderen aan je leefstijl, maar als je de valse herinnering niet aanpakt zul je slechts tijdelijk in balans komen met een gezonde leefstijl. Zo beland je in het jojo paradox van gezondheid. En voordat je het weet ben je een draaideur patiënt van de reguliere zorg.

Als je bewustzijn energie is en je hyper bewust bent van je negatieve kanten is er dan nog energie over om positief te zijn?

Waarschijnlijk niet!

Al je energie wordt opgevreten doordat je het richt op zaken die nog meer energie vragen. Je bent de hele dag alert op problemen en als die zich aandringen dan ontstaat er een perfecte storm van energie in het lichaam. En steeds weer denk je dat het gevoel dat je krijgt de bevestiging is van je eigen denken.

Zo worden je gedachtes de oorzaak van de onzekerheid.

Ook hier staat het loslaten voor het laten stromen van energie.

Maar nu is er werk aan de winkel. Want als je onbewust steeds naar het negatieve getrokken wordt, omdat je bedrading nu eenmaal zo ontwikkeld is, hoe kan je dan de energie laten uitrazen?

Dat kun je doen door de energie te verplaatsen naar het tegenovergestelde.

Bij onzekere mensen is het dus belangrijk dat ze weten wat hun talent wel is. Door de energie te verleggen naar dat waar ze wel goed in zijn. Want daar vind je de bevestiging die je zoekt. En als je ergens aandacht aangeeft dan groeit het. Niet door de aandacht, maar door de energie die de aandacht in zich heeft en die je overbrengt.

Loslaten van emotie is dus niet gewoon nergens meer aan denken. Dat staat voor vasthouden. Nee, loslaten is een langdurig proces waarbij je jezelf moet leren kennen. Zodat je weet wat je moet loslaten door je energie een andere kant op te sturen.

Is loslaten makkelijk?

Voor sommige mensen wel. Die hebben dan ook niets om los te laten. Maar de meeste mensen hebben geen perfect leven of niet geleerd wat een emotie is. Dus als je doorhebt dat een bepaald gevoel je achtervolgt. Dan weet je ook dat er iets losgelaten moet worden.

Heb jij hulp nodig bij het loslaten van vastzittende emoties? Neem dan contact op met onze mycotherapeut

Wil je meer weten over zelfontwikkeling? Hier vind je leuke, leerzame blogs welke je vast en zeker interessant vindt.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica