Vierentwintig-Zes Blogs

Lionsmane: Hericium Erinaceus

Lionsmane: Hericium Erinaceus

Lionsmane: Hericium Erinaceus ofwel de Lion’s Mane paddenstoel (Hericium erinaceus), is misschien wel een van de meest interessante paddenstoelen, en niet alleen in zijn uiterlijk. Het heeft ook fascinerende voedingseigenschappen, een overvloed aan medicinaal potentieel en een verleidelijke geschiedenis.

Leuk dat je op deze blog terecht bent gekomen. Waarschijnlijk omdat je interesse hebt in medicinale paddenstoelen en dan met name de Lionsmane. Ondanks dat er veel studies te vinden zijn dat dit enorme positieve effecten heeft op neurologische, spijsvertering en psychologische problemen, kan het je niet genezen. Wel kan deze paddenstoel ervoor zorgen dat je lichaam voldoende nutriënten krijgt die het nodig heeft zichzelf te genezen. We mogen geen behandeling omschrijven of specifieke ziektes benoemen. Raadpleeg altijd een reguliere arts of neem contact op met een mycotherapeut.

Deze ruige paddenstoel behoort tot de tandschimmelgroep, een geslacht dat bekend staat om hun tandachtige of ruggengraatachtige vruchtlichamen. Lion’s Mane groeit op hardhoutbomen en verleent speciale gunst aan de Amerikaanse beuk, in gematigde bossen op het noordelijk halfrond.

Het is liefkozend bekend onder vele namen: Monkey’s Head, Bearded Tooth, Satyr’s Beard, Bearded Hedgehog en Pom-Pom Mushroom. In de afgelopen jaren is deze hoog aangeschreven paddenstoel behoorlijk trendy geworden, en met goede reden. Het heeft ons veel te bieden op het gebied van voordelen. Maar het is niet zomaar een hippe voedselrage – deze populaire paddenstoel heeft oude wortels en wordt al eeuwenlang vereerd als een medicinale bondgenoot.

Ooit bekend als de “Bergpriester”, heeft Lion’s Mane deel uitgemaakt van de Aziatische cultuur en de traditionele Chinese geneeskunde lang voordat het in het westen werd geïntroduceerd. Historisch gezien werd het gereserveerd voor royalty’s en gekoesterd om zijn cognitieve kracht door boeddhistische monniken.

IDENTIFICATIE

Het is moeilijk om de karakteristieke lange witte tanden van de Lion’s Mane paddenstoel te missen. Het heeft de neiging om te groeien in een enkele klomp bungelende stekels. Hoewel er verschillende look-alikes zijn, zijn ze allemaal in hetzelfde geslacht en veilig om te eten. Lion’s Mane heeft geen giftige look-alikes, dus het is een geweldige paddenstoel voor beginnende paddenstoelen eters. Hier in Nederland zijn ze niet te vinden maar kun je het wel zelf kweken.

In het wild fruiten ze in de late zomer en vroege herfst in heel Europa en Noord-Amerika. Ze zijn te vinden op dode en stervende hardhoutbomen en missen enkele van de typische eigenschappen van een paddenstoel, zonder stengel of dop. Als ze jong zijn, zijn de stekels zuiver wit, maar de paddenstoel vervaagt naar geelachtig en vervolgens bruin naarmate hij ouder wordt.

GESCHIEDENIS & TOEPASSINGEN

Lionsmane: Hericium Erinaceus wordt al jaren gebruikt als een algemeen tonicum in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Volgens TCM is het voedzaam voor alle vijf interne organen – lever, milt, long, hart en nieren.  Hou Tou Gu, zoals ze het in China noemen, werd historisch gebruikt om de milt te versterken, de darm te voeden en zelfs kanker te bestrijden. De paddenstoel wordt ook geprezen om het tekort aan Qi, of “levenskracht”,  te bestrijden.
Van boeddhistische monniken was bekend dat ze gepoederde Lion’s Mane gebruikten om de hersenfocus in meditatie te vergroten. In Japan noemen de lokale bevolking het Yamabushitake naar een sekte van boeddhistische monniken, een woord dat “zij die in de bergen slapen” betekent. Er wordt gezegd dat de Yamabushi-bergmonniken een kledingstuk om hun nek dragen met lange strengen bont om op de Lion’s Mane-paddenstoel te lijken.

Vooral bekend als een wilde paddenstoel,  werd  de teelt van Hericium voor het eerst gemeld in China in 1988. Het wordt nu op grote schaal binnenshuis gekweekt op substraat zoals hardhouten zaagsel, omdat de interesse in de gezondheidsvoordelen ervan is geëxplodeerd. Als iets werkt heeft het geen marketing nodig.

GEZONDHEID, VOEDING EN VOORDELEN VAN LIONSMANE: HERICIUM ERINACEUS

Hericium is rijk aan eiwitten en vitamine D. In feite zijn paddenstoelen de enige bron van producten die vitamine D leveren. Het bevat ook een behoorlijke hoeveelheid kalium (ongeveer 6% per portie) en ijzer (2%).

GENEESKRACHTIGE EIGENSCHAPPEN

In de afgelopen jaren heeft Lionsmane: Hericium Erinaceus eindelijk meer aandacht gekregen van wetenschappers, waardoor sterren verschijnen in studies over de gezondheid van de hersenen en immuunondersteuning. Het zit vol met antioxidanten en antibacteriële verbindingen die spijsverteringsproblemen kunnen helpen en een gezonde celgroei kunnen bevorderen.
Lion’s Mane is van oudsher gebruikt om infecties, diabetes (het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen) te behandelen en wonden te genezen. De paddenstoel is rijk aan polysacchariden, met name bèta-glucaan, die antitumoractiviteit en ondersteuning van het immuunsysteem in studies hebben aangetoond.

Hier lees je meer over Lionsmane voor een gezonderbrein
Hier lees je meer over Lionsmane bij ADHD, ADD of depressie

COGNITIEVE PRESTATIES

Lionsmane: Hericium Erinaceus is misschien wel het meest populair voor zijn gebruik als een nootropic, of hersenversterker. Het wordt momenteel bestudeerd vanwege het potentieel om de ziekte van Alzheimer en andere problemen die de cognitieve functie en het zenuwstelsel beïnvloeden, te behandelen. Een studie wees uit dat proefpersonen met milde cognitieve stoornissen die hericiumpoeder dagelijks gedurende vier maanden innamen, een significante toename van hun hersenfunctie vertoonden.

Het produceert twee families van verbindingen: erinacines en de hericenonen. Deze verbindingen zijn belangrijk voor de zenuwgroeifactor (NGF) en helpen bij het leren en het geheugen.  Hericium heeft het verbazingwekkende vermogen om door de bloed-hersenbarrière te gaan en stimuleert de groei van neuronen en beschermende cellen. Dit betekent dat het de algehele mentale prestaties kan verbeteren.

De populaire medicinale paddenstoel wordt op grote schaal aangeprezen om te helpen met concentratie en focus en kan het geheugen verbeteren. Deze robuuste cognitieve versterker kan ook helpen met stemming en geestelijke gezondheid. Veel mensen die het regelmatig consumeren, vinden het een geweldige bondgenoot voor stressondersteuning.

Nieuwe studies tonen aan dat Lion’s Mane een geweldige alternatieve behandeling kan zijn voor angst en depressie. Het werkt om zenuwen in de hippocampus te ondersteunen in plaats van onze neurotransmitters te beïnvloeden zoals conventionele antidepressiva doen.

HOE TELEN & OOGSTEN

Wanneer je paddenstoelen thuis kweekt, weet je dat ze klaar zijn om te oogsten als ze groot zijn (tot vuistgroot!) en hun stekels duidelijk en langwerpig zijn.
Als je in het wild oogst, kies dan de meest verse paddenstoelen die je kunt vinden. Ze moeten meestal wit zijn – als ze bruin zijn of een roze tint hebben, zijn ze misschien te ver verouderd om aangenaam te smaken.

Snijd aan de basis met een scherp mes. Laat een klein beetje van het vruchtlichaam achter om een betere spawning van de volgende ronde mogelijk te maken. Berg je vondst op in een netzak en wees voorzichtig met ze; ze kneuzingen gemakkelijk. Houd er rekening mee dat ze gevoelig zijn voor blauwe plekken in het groen. Dit ziet er misschien vreemd uit, maar het is volkomen normaal en ze zijn nog steeds prima te eten.

HOE SMAAKT LION’S MANE?

De smaak van Lion’s Mane is enigszins zeevruchtenachtig, met een smaak die lijkt op kreeft of krab. Ze zijn zoet, rijk en een beetje hartig. Deze paddenstoelen hebben een geweldige vlezige en sliertige textuur, waardoor ze nog meer doen denken aan krab.

HOE LION’S MANE PADDENSTOELEN TE KOKEN

Lion’s Mane zijn zeer absorberend, dus vermijd het wassen of weken met water wanneer je ze voorbereidt. Maak ze in plaats daarvan schoon met een droge borstel en veeg vuil of vuil voorzichtig weg. Als je paddenstoelen erg nat zijn, wil je ze misschien uitwringen en op een handdoek leggen om te drogen voordat je ermee kookt.

Omdat ze zo’n unieke smaak hebben, raden we aan om het eenvoudig te houden als je ermee kookt. De paddenstoel kan gemakkelijk met de hand in hapklare stukjes worden gescheurd. Het is het beste om ze te beginnen met een droge sauteer, zodat ze hun vloeistof volledig kunnen vrijgeven voordat je je vet naar keuze toevoegt, samen met eventuele smaakmakers. We voegen graag wat vers gehakte knoflook en een beetje zeezout toe.
Hun dichte textuur maakt ze geweldig om te frituren, braden en sauteren. Vers geoogste champignons zijn ongeveer een week houdbaar in een papieren zak in de koelkast.
Als je je paddenstoelen niet meteen kunt gebruiken of een overvloed hebt gevonden (lucky you!), Zijn er een aantal manieren om ze te bewaren.

BEVRIEZEN:

Vanwege hun hoge watergehalte is het het beste om Lion’s Mane te bakken voordat je ze invriest. Kook ze gewoon zoals je zou doen voor elk gerecht (zoals hierboven beschreven) en laat volledig afkoelen. Gooi ze vervolgens in een diepvrieszak met de datum en vries ze in tot ze klaar zijn voor gebruik. Als je een vacuümsealer hebt, zal het verpakken van je paddenstoelen in vacuümverzegelde zakken helpen hun smaak beter te beschermen en te voorkomen dat ze vriesbrand ontwikkelen. Je kunt champignons rechtstreeks uit de vriezer in een hete koekenpan of pot soep gooien, ontdooien is niet nodig!

DROGEN:

Reinig je champignons, indien nodig, met een droge borstel. Scheur uit elkaar in hapklare stukjes (vergeet niet dat ze krimpen tijdens het droogproces). Leg op vellen in een enkele laag en plaats ze in je dehydrator. Droog enkele uren bij 110 – 125 graden, totdat er geen vocht overblijft en paddenstoelen leerachtig zijn. De tijd zal sterk variëren, afhankelijk van hoe nat je paddenstoelen zijn en hoe groot ze zijn. Draai je trays halverwege om ze gelijkmatig te drogen. Eenmaal droog, bewaar champignons in verzegelde containers voor maximaal een jaar.

Lionsmane: Hericium Erinaceus als supplement nemen.

Natuurlijk is iedere dag paddenstoelen eten niet gebruikelijk in onze maatschappij en ik kan me ook voorstellen dat je het misschien helemaal niet lekker vind.

Wanneer je toch de voordelen wilt ervaren die de lionsmane op het zenuwstelsel heeft, dan is een supplement een goede vervanger voor het eten van deze paddenstoel.

Een groot voordeel van een goed supplement is dat hier alle belangrijke stoffen inzitten die ze uit de paddenstoel hebben gehaald.

Foodsporen heeft een tinctuur die 5 x zoveel nutrienten heeft dan de iets wat goedkopere poeders. Dit product wordt snel en goed opgenomen en heeft een grote hoeveelheid aan neuropeptides.

Je koopt deze hier

Terracotta gaat bij de lionsmane nog een stukje verder. Terracotta is een TCM en wordt als medicijn verkocht in China en Japan. Omdat er strenge eisen zitten op medicatie en China en Japan al duizenden jaren Lionsmane inzetten vanwege zijn cognitieve gezondheidsvoordelen hebben zij een techniek ontwikkeld om naast het vruchtlichaam voornamlijk het veel rijkere mycelium te gebruiken. Daarnaast hebben zij er Cordyceps aan toegevoegd wat ervoor kan zorgen dat de lionsmane nutrienten beter kan worden opgenomen in het lichaam.

Je koopt deze hier

Ter onderstening van degeneratieve neurlogische aandoeningen kies ik voor de Terracotta Bhody Zhi, terwijl veel mensen met stress en gebrek aan focus vaker voor de foodsporen kiezen.

Kies je voor een goedkopere poeder, dan mis je de grote hoeveelheden neuropetide die Foodsporen en Terracotta wel bezitten. Evengoed zijn goedkopere poeders niet ongezond doordat ze wel veel ploysachardien bezitten die een goede werkingen hebben op de darmen en het immuunsysteem.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker

Holistische Leefstijl Coach

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica 

VOORDAT JE VERDER LEEST!

Al onze artikelen gegeven zich in de alternatieve geneeskunde. Dat houdt in dat er voor sommige behandelmethodes geen sluitend wettelijk wetenschappelijk bewijs is ten opzichte van de werkzaamheid ervan.

Wij kijken naar de behoefte die U als mens nodig heeft, nemen de tijd voor uitgebreid onderzoek en zoeken dan samen naar een aanpassing in de leefstijl. Wanneer U twijfelt of alternatieve geneeskunde iets voor U kan betekenen, bespreek dit dan eerst met je huisarts.

Wij werken uitsluitend met natuurlijke middelen die soms vergelijkbare effecten heeft als een geneesmiddel die U voorgeschreven kunt krijgen in de reguliere zorg. Mensen die hier voor kiezen doen dat bewust door een gegroeide overtuiging dat de natuur alles te bieden heeft wat het onbalans van de mens kan opheffen. 

Wij mogen van de wet geen uitspraken doen over ziektes en daarbij vertellen dat onze methodes genezend werken. Dat is opgenomen in de wet om U als consument te beschermen tegen kwakzalverij. Daar staan wij achter en proberen ons er zo goed als mogelijk aan te houden.

Alternatieve geneeskunde is een bewuste keuze die je als client zelf maakt. Dan staan wij klaar om U hierin te begeleiden op zoek te gaan naar een plant-medicijn die mogelijk de klachten die je ervaart verminderd.