Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Lions Mane voor een gezonder brein

Lions Mane

Lions Mane: waarom is dat gezond voor je Brein?

Lions Mane is een paddenstoel die een beetje lijkt op een nekbondje van een leeuw? Ik ga je vertellen in dit stuk waarom ik Lion’s Mane inzet bij problematiek die zich concentreert in ons brein en zenuwgestel.

De Lion’s mane-paddenstoel is een noötropisch voedsel (Nootropics staat voor een cognitieve remedie. Ze ondersteunen een gezonde hersenfunctie of verbeteren het mentale vermogen) en is erg populair in de traditionele Chinese geneeskunde. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar deze hersen-stimulerende paddenstoel en de resultaten zijn ronduit verbluffend.

Zo is er een studie, gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry,  die een opsomming opgesteld heeft van de vele voordelen die de lion’s mane-paddenstoel heeft: zoals antibioticum, anticarcinogeen, antidiabetisch, anti-vermoeidheid, antihypertensief, anti-hyperlipodemisch, anti-senescentie [anti-veroudering], cardioprotectief, hepatoprotectief, nefroprotectief en neuroprotectief, en het verbetert angst, cognitieve functie zoals concentratie en depressie. ”

Wat Lions Mane precies is en waar je het voor kunt inzetten zal ik in deze blog uitleggen

Of je nu geïnteresseerd bent in het uitproberen van Lions-Mane in je paddenstoelenkoffie, op zoek bent naar het beste Lions-Mane supplement of gewoon nieuwsgierig bent waar deze vreemd uitziende schimmel goed voor is, ik weet zeker dat je net als vele andere ook onder de indruk zult zijn.

Lions mane wordt in het Latijn “Hericium Erinaceus” genoemd en is een inheemse soort in Noord-Amerika, Europa en Azië, hoewel het niet wijd verbreid is in gebieden buiten Azië. Het wordt ook wel Hedgehog Mushroom, Yamabushitake of Houtou genoemd, en het behoort tot de groep tandschimmels of hydnoïde schimmels.

Lion’s mane-paddenstoelen hebben lange, bungelende stekels die meestal langer zijn dan een centimeter. In tegenstelling tot de meeste paddenstoelensoorten, die stekels hebben die uit een tak steken, steken de stekels van Hericium Erinaceus naar buiten uit, waardoor ze die unieke uitstraling krijgen die lijken op  de manen van een leeuw.

Deze paddenstoelen groeien op zowel levende als dode breedbladige loofbomen en komen veel voor in de nazomer en herfstmaanden. Een echte herfstzwam dus.

Onderzoek toont aan dat Lionsmane ontstekingsremmende, antioxiderende en immunostimulerende eigenschappen hebben in cellen van dieren en mensen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als medicinale paddenstoel, vooral onder beoefenaars van traditionele Chinese geneeskunde.

Zoals veel krachtig en medicinale voeding, is het in delen van Azië al enige tijd bekend dat deze paddenstoel geweldig is voor verschillende lichaamsfuncties en aandoeningen. De vreemd uitziende schimmel, die al eeuwen en mogelijk millennia in Japan wordt gebruikt, wordt vereerd door boeddhistische monniken en wordt beschouwd als een bijna mystieke voedingsbron.

Welke voordelen heeft deze Lionsmane op onze gezondheid?

Ten eerste verbetert het de hersenfunctie en komt het ons zenuwstelsel ten goede.

De impact op hersencellen en zijn gerelateerde functies is wel het meest grondig onderzochte kenmerk van Lionsmane. Deze ongelooflijke schimmel kan een revolutionaire impact hebben op neurodegeneratieve ziekten.

Wat is een neurodegeneratieve aandoening?

‘Neurodegeneratieve aandoening’ is een paraplu-term voor verschillende aandoeningen die gemeen hebben dat zij primair de neuronen in de hersenen aantasten.

Neuronen zijn de bouwstenen van het zenuwstelsel. Hersenen en ruggenmerg vormen tezamen het zenuwstelsel. Neuronen kunnen zich normaliter niet delen noch worden vervangen. Dus wanneer ze beschadigd raken, zal het lichaam ze niet vervangen.

Neurodegeneratieve aandoeningen zijn ongeneeslijke en slopende ziekten die resulteren in een progressieve degeneratie en/of afsterven van de zenuwcellen. Dit leidt tot problemen met bewegen (ataxie) of het geestelijk functioneren (dementie).

Voorbeelden van neurodegeneratieve aandoeningen zijn onder andere de:

 • de Ziekte van Parkinson
 • de Ziekte van Alzheimer
 • de Ziekte van Huntington
 • Dementie
 • PTSS
 • Niet aangeboren depressie
 • Neurologische trauma’s door drugmisbruik

Lion’s mane bevat zogenoemde neuropeptiden die zijn verantwoordelijk voor de groei, behoud en proliferatie van neuronen en myeline in de hersenen. Dit gespecialiseerde eiwit is nodig voor de groei van de sensorische neuronen in onze hersenen.

Hierdoor spelen zij een noodzakelijke rol bij de differentiatie en overleving van verschillende zenuwcellen populaties in het perifere en centrale zenuwstelsel.

Lions Mane en een verbeterde communicatie

Lion’s Mane bevordert het proces van myelinisatie. Een moeilijk woord voor het proces die verantwoordelijk is voor een goed werkende signaaloverdracht door de zenuwen. Lion’s mane blijkt deze te versnellen waardoor je beter kunt concentreren en het vermogen om nieuwe taken te leren verhoogd wordt. Wanneer je een positieve bijdrage wil leveren aan het concentratie- en leervermogen kan je Lion’s Mane heel goed gebruiken.

N.G.F. is daarom een fantastische stof met slechts één beperking: het wordt niet opgenomen in onze hersenen omdat het niet goed de bloed-hersenbarrière kan passeren. De bloed-hersenbarrière kan alleen gepasseerd worden door kleine lipide (vetten) oplosbare stoffen.

Lion’s Mane heeft een bijzondere eigenschap die bijdraagt dit probleem op te lossen. Lion’s Mane is, door middel van Ericenones en Ericacines, in staat om je lichaam zelf instaat te stellen de productie van NGF te stimuleren en zo het gewenste effect te kunnen veroorzaken.

” het geeft geen NGF maar het stimuleert je lichaam deze zelf aan te maken”

Natuurlijk bezit ook lion’s mane, net als vele andere paddestoelen non-lineaire polysachariden (30%). De bèta-glucaan polysachariden zijn verantwoordelijk voor het stimulerende effect op het immuunsysteem. En dat is belangrijk want een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat ziektemakers zoals virussen, bacteriën en giftige stoffen kunnen worden afgebroken voordat er ziekte ontstaat.

Een methode waarmee deze leeuwenmanen de hersenfunctie beïnvloeden, is door de ‘uitgroei van neurieten’ in de hersenen en aanverwante organen te versterken. Dit blijkt uit onderzoek die gepubliceerd is in het International Journal of Medicinal Mushrooms. Neuriet uitgroei verwijst naar de groei van axonen en dendrieten van neuronen.

Dat is een groot probleem bij onderzoek naar hersengezondheid. Door deze groei te vergroten, zou het mogelijk zijn om celdegeneratie in de hersenen te vertragen of om te keren – het belangrijkste kenmerk van ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Ondersteunt de gezondheid van hart en bloedsomloop

Lion’s mane-paddenstoel kan u ook helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen. Dieronderzoek heeft uitgewezen dat extracten van die leeuwenmanen de toename van LDL-cholesterol (soms ‘slecht’ cholesterol genoemd) kunnen voorkomen, HDL of ‘goed’ cholesterol kunnen verhogen en triglyceriden in de bloedbaan kunnen verlagen, een vroege indicator van hartziekte.

Een extract van Lionsmane kan mogelijk bloedstolsels voorkomen en het risico op een beroerte helpen verminderen, blijkt uit een onderzoek van het Department of Cellular Signaling, Graduate School of Pharmaceutical Sciences aan de Tohoku University in Japan, die uitgevoerd is op konijnenbloedplaatjes.

Kan de spijsvertering verbeteren

Dat is gedeeltelijk te verklaren vanwege zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan Lionsmane de functie van uw maag en spijsvertering verbeteren en kan hierdoor weer bijdrage aan je geestelijke gezondheid.

Werkt als een krachtig antioxidant

De moleculen in lion’s mane-paddenstoel hebben antioxiderende eigenschappen en helpen oxidatieve stress te voorkomen en te verlichten. Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door slechte voeding en blootstelling aan chemicaliën in de omgeving. Iets waar we in onze moderne westerse maatschappij veelvuldig aan bloot gesteld worden.

Een specifieke manier waarop deze antioxidanten nuttig kunnen zijn, is bij het genezen van wonden. Een studie aan de Universiteit van Malaya wees uit dat een vloeibaar extract van Lion’ Mane de wondgenezing aanzienlijk versnelde in vergelijking met natuurlijke genezing bij ratten.

Verbetert de geestelijke gezondheid en het algehele welzijn

Een supplement met Lionsmane-paddenstoelen kan u ook helpen om uw geestelijke welzijn te vergroten door de slaap te verbeteren en de effecten van psychische problemen te verminderen. Dit wordt een adaptogene werking genoemd en het zorgt ervoor dat je lichaam minder heftig reageert op een stressvolle situatie. Met name de langdurige chronische psychologische stress. Lionsmane heeft een kalmerende werking op je zenuwgestel waardoor het denkbeeldige lontje een stuk langer wordt. Adaptogene supplementen worden vaak ingezet bij Burn-Out, trauma en PTSS omdat dit aandoeningen zijn waarbij het lichaam in een constante stress modus verkeerd. Hierdoor hebben mensen met deze moderne aandoeningen steeds minder ruimte om in stressvolle situatie tot tien te tellen. Lionsmane kan hierin bijdragen.

Het verlagen van de stress-response in het lichaam zorgt tevens voor een verbetering van de herstellende diepe slaap.  En dat is op zichzelf een gezondheidsvoordeel. De Lion’s Mane herstelt je natuurlijke slaap en waak ritme wanneer deze is verstoord door chronische stress. (circadiane ritme)

Lions Mane vs. Reishi

Zowel Lion’s Mane als Reishi zijn schimmels die in de traditionele Chinese geneeskunde worden gebruikt voor medicinale en therapeutische doeleinden. Ze hebben veel vergelijkbare gezondheidsvoordelen, waaronder hun vermogen om de immuun functie te versterken en oxidatieve stress te bestrijden.

Lion’s Mane wordt in alternatieve geneeskunde enorm gewaardeerd om zijn neuro-protectieve eigenschappen. Het bevordert de cognitieve gezondheid door de “uitgroei van neurieten” te versterken, die een cruciale rol speelt bij neurale groei en tegelijkertijd ontstekingen vermindert.

Lion’s mane wordt vaak gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om de vitale energie van een persoon te behouden en te verbeteren en  het centrale zenuwstelsel te ondersteunen. Het kan daarom veilig worden aanbevolen aan patiënten die te maken hebben met de ziekte van Alzheimer, Parkinson, depressie, angst, slapeloosheid en cognitieve stoornissen zoals ADHD, PTSS, burn-out en psychologische trauma’s.

De Reishi-paddenstoel staat eveneens bekend om zijn verbazingwekkende genezende eigenschappen. Dat lees je hier… Net als Lion’s Mane heeft het krachtige ontstekingsremmende en immuun versterkende eigenschappen.

Het wordt ook gebruikt om de mentale helderheid te vergroten en het lichaam te helpen omgaan met de negatieve effecten van stress doordat het net als Lion’s Mane een adaptogeen kruid is.

Toepassingen van Lions Mane

Lion’s mane-paddenstoel wordt ook gebruikt om de symptomen van een gebrek aan “vitale energie” in de traditionele Chinese geneeskunde te verbeteren en wordt vaak gebruikt voor problemen met het centrale zenuwstelsel, slapeloosheid en zwakte.

Helaas voor velen van ons moderne westerlingen, is Lion’s Mane niet direct verkrijgbaar in de supermarkt, met de mogelijke uitzondering van Aziatische supermarkten zoals de zwarte markt in Beverwijk.

Supplementen (dosering)

Lion’s mane-supplementen worden veelal gebruikt vanwege hun potentiële cognitieve en immuun versterkende eigenschappen. U kunt bij ons supplementen in hoogwaardige extract vorm bestellen van het Nederlandse merk Foodsporen.

U kunt de Lions Mane heel goed samen gebruiken met ReishiGinkgo Biloba en Ashwagandha.

Deze producten kun je het beste kopen bij www.plantbalance.nl. Deze webshop biedt alleen farmaceutische kwaliteit supplementen van plantmedicijnen aan.

Als je niet zeker weet hoe je lichaam zal reageren, begin dan met een kleinere dosis leeuwenmanen-supplement en werk je van daaruit omhoog.

Als u allergische symptomen opmerkt na het gebruik van leeuwenmanen-paddenstoelenextract of -supplementen, zoals jeuk of spijsverteringsproblemen, stop dan helemaal met het gebruik van het supplement.

Risico’s en bijwerkingen bij Lions Mane

Lion’s mane-paddenstoel is over het algemeen een veilig voedselproduct. Meerdere dierstudies hebben aangetoond dat het niet-toxisch is bij verschillende doseringen, zelfs gedurende langere tijd.

Er zijn geïsoleerde meldingen geweest van bijwerkingen van leeuwenmanen, waaronder een van contactdermatitis en een andere van ademnood die verband houdt met het consumeren van Lion’s Mane. Raadpleeg dan de huisarts.

Wetenschappelijke referenties

LET OP dat dit artikel geen vervanging is van medisch advies van uw arts. Alle inhoud op deze website, inclusief artikelen, tekst, afbeeldingen, audio, video’s of andere formaten, is alleen voor informatieve doeleinden gemaakt. Deze inhoud is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26244378/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25703932/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25565282/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24302966/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853960/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26559695/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28266682/

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica