Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Het Immuunsysteem in topconditie

Het Immuunsysteem in topconditie

Wanneer we het hebben over vitaliteit dan wordt daar niet mee bedoelt dat je een maraton kun uitlopen. Vitaliteit is niets meer dan een goed werkend immuunsysteem. Maar hoe zorg je ervoor dat je immuunsysteem in topconditie is?

Ons immuunsysteem is altijd aan het werk. De huid is één van de belangrijkste beschermingen van ons immuunsysteem. De huid is de eerste barrière voor indringers die ons ziek maken. Daarnaast heeft ons lichaam een aantal vloeistoffen zoals zweet, tranen, speeksel en maagzuur die binnendringers onschadelijk maken.
Toch kan het zijn dat een indringer door de eerste barrières heen dringt en zal het immuunsysteem de indringer binnen in het lichaam onschadelijk moeten maken. Dit gaat vaak gepaard met een ziektebeeld zoals koorts of een snotneus.
Echter, wanneer je immuunsysteem niet sterk genoeg is zal je sneller en vaker last krijgen van indringers die je ziek maken. Maar waardoor raakt je immuunsysteem verzwakt?

Laten we dat eens verder onderzoeken.

Je immuunsysteem kost veel energie. Dat is dus een eerste vereiste voor een goed werkend immuunsysteem. Rust!

Mensen met chronische stress, ptss, angststoornissen of mensen met onverwerkt verdriet hebben minder energie voor het immuunsysteem omdat er meer energie naar de emoties gaat. Hierbij spelen adrenaline en cortisol een belangrijke rol. Het houd je alert en wakker terwijl herstel juist in de rust plaatsvindt.

Rust is dus heel erg belangrijk waarbij je het immuunsysteem enorm helpt door vastzittende emoties en trauma’s te verwerken en op te lossen. Mensen zonder stress en trauma zien er zichtbaar gezonder uit en dat heeft dus met je meer energie voor het immuunsysteem te maken.
Naast rust kan je het immuunsysteem energie geven door ervoor te zorgen dat er heel weinig stoffen je lichaam binnen komen die door het immuunsysteem onschadelijk gemaakt moeten worden. De meeste stoffen die ontstekingen geven brengen we namelijk zelf ons lichaam in. Denk dan aan roken, alcohol, drugs of medicatie. Maar ook stoffen uit onze chemische industrie, uitlaatgassen, pesticiden en weekmakers in bijvoorbeeld plastic en rubber hebben een negatieve invloed op ons immuunsysteem.

Je immuunsysteem houdt dus energie over als je rust neemt en ervoor zorgt dat het niet aan het werk hoeft door stoffen die jezelf je lichaam binnenbrengt.

Ook zijn er voedingsmiddelen die kleine ontstekingen geven waar het immuunsysteem op zal reageren. Bekende stoffen die bij veel mensen ontstekingen geven zijn lectine en gluten in deegproducten, zuivel, conserveringsmiddelen, smaakstoffen en snellesuikers. Door deze stoffen uit je dieet te vervangen voor meer onbewerkte voeding zul je als snel merken dat je meer energie overhoudt.

Het immuunsysteem die extra boost te geven zodat je lichaam in top conditie komt of blijft doe je dus voornamelijk door minder gif je lichaam in te brengen.

Maar wat kan je meer doen om het immuunsysteem in topconditie te krijgen?

Het immuunsysteem is een systeem dat helemaal zelf aan het werk gaat. Dat doen ze door eiwitten te maken die een bepaalde taak hebben in het lichaam. Bijvoorbeeld ziekteverwekkers aan te vallen en onschadelijk te maken. Die eiwitten moeten we binnenkrijgen doormiddel van voeding. Ook heeft het immuunsysteem polysachariden en bèta-glucanen nodig voor een goede werking en voor een goede communicatie binnen het immuunsysteem. Deze stoffen komen in grote hoeveelheden voor in medicinale paddenstoelen zoals Turkey Tail , Maitake en Chaga.

Wat zijn dat dan voor stoffen?

Een polysacharide is een koolhydraat die niet verteerd wordt in de maag en de dunne darm. Dit worden onverteerbare (langzame) koolhydraten genoemd. In de volksmond worden dit de voedingsvezels genoemd. Deze zorgen ervoor dat de darmen in balans blijven, er geen ontstekingen ontstaan in de darmen en het is de brandstof voor een goed werkend immuunsysteem.

Wat ga je merken als het immuunsysteem in topconditie is?

  • Je zult dit snel gaan merken aan je huid. De eerste immuunbarrière zal je beter beschermen en je zult er een stuk jonger uit gaan zien. De huid is de spiegel van je immuunsysteem.
  • Ook zul je minder snel ziek worden door indringers omdat het immuunsysteem sterk is en de indringers snel onschadelijk zal maken.
  • Je zult snel herstellen van griep of je zult helemaal niet ziek worden van de griep.
  • Je zal veel meer energie hebben omdat een goed werkend immuunsysteem minder energie vraagt.

Zijn dit adviezen die ook kunnen werken bij auto-immuunziektes?

In feite wel. Maar als je immuunsysteem zo van slag is dat het je eigen lichaam aanvalt is een goed en degelijk advies wel belangrijk. Laat je dus informeren over de mogelijkheden wanneer je op een natuurlijke manier je immuunsysteem wilt boosten.

Met andere woorden: Neem grip over je gezondheid door het immuunsysteem in topconditie te brengen.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica