Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Hersen schokken of brainzaps bij stress, angststoornis en burn-out

Hersen schokken

Brain Zaps ofwel “hersen schokken”

Hersen schokken, lichaamsspasme en hoofdrillingen, zowel overdag als ‘s nachts, of wanneer je in slaap valt, zijn veel voorkomende symptomen van een angststoornis, trauma, ptss en burnout. De zogenoemde Brainzaps geven het gevoel dat je hersenen en je hoofd plotseling onder stroom staan waardoor je gaat schokken, zoemen, zappen, beven of trillen.

Ook ik heb dat mogen ervaren tijdens mijn burn-out die ik over de complexe PTSS ontwikkelde en heb er nog steeds last van wanneer er emotionele stress ontstaat.

De reguliere zorg kijkt naar bestaande ziektes zoals hersenbeschadiging, dementie, epilepsie of ALS. Echter konden ze bij mij geen afwijkingen vinden in mijn brein en was conclusie dat het tics waren zonder aanleiding en daar moest ik maar mee leren leven. Er was zelfs een neuroloog die vond dat ik in therapie moest om de tics, die hij een gewoonte noemde, af te leren met gedragstherapie omdat hij van mening was dat dit een dwangmatige manier was om controle te krijgen over een oncontroleerbare situatie. Hij zou een dan wel een doorverwijzing kunnen schrijven voor een cognitieve gedragspsycholoog.

Dus besloot ik om zelf maar eens op onderzoek te gaan om de oorzaak te zoeken van die vreemde tics die toch echt uit mijn hersenen kwamen.

Hoe voelt een Brain Zapp of hersenschok?

Iedereen weet wel hoe de hik voelt. Het is een samentrekking van je borstspier waar je geen controle over hebt. Wanneer je het samentrekken wilt tegenhouden wordt de hik alleen maar krachtiger.  Ook weet je dat de hik eraan komt, maar wanneer is onduidelijk. Meestal is die er dan ineens en pas na de hik besef je; ja daar was die…

De hik gaat sneller dan we kunnen denken.

Zo gaat het ook met een brainzapp.

Je weet dat hij eraan komt maar er is niets tegen te doen. Er zijn veel verschillende type brainzapps die worden beschreven door mensen die hieraan lijden. Sommige mensen ervaren alleen een zoom in hun hoofd, andere hebben een trillend lichaam. In mijn geval was er een complete tic vanaf mijn hoofd tot aan mijn benen. Steeds weer hetzelfde ritme maar met een verschillende intensiteit. Met mijn hoofd naar links, dan hard naar rechts om weer balans te vinden aan de linkerkant. Tegelijkertijd schiet mijn been omhoog en mijn arm zoekt evenwicht door contra met mijn hoofd te bewegen.

 • Sommige mensen zeggen dat ze ook een uitbarsting van fel licht ervaren met de hersenzap.
 • Sommige mensen zeggen dat hun ogen trillen als de hersenen zappen.
 • Sommige mensen zeggen dat ze een kortstondige duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd ervaren met de hersen-zap, die kan blijven hangen nadat de hersen-zap is gestopt.
 • Sommige mensen zeggen dat ze rinkelen, zoemen of pulsen in de oren ervaren tijdens en na het zappen van de hersenen.
 • Sommige mensen worden misselijk tijdens en na de hersen- of hoofdzap.

Hersen schokken geven angst en angst geeft hersen schokken

Hersen schokken kan zeer beangstigend zijn om te ervaren. Zeker omdat deze aandoening juist ontstaat wanneer je niet goed in je vel zit, veel stress ervaart of een zeer actieve angststoornis hebt. Je gaat denken dat er echt iets goed mis is met je brein en dat geeft weer extra stress en angst.

Er lijkt geen vast ritme in te zitten maar eerder afhankelijk van de hoeveelheid stress en angst die gedurende de dag is opgebouwd in het lichaam. Zo kan het de ene keer alleen een schokje zijn in het brein, terwijl het een andere keer weer vanuit je hele lichaam komt. Ook kan het zich verschuiven van een grote zapp naar kleinere zapp en weer terug naar de grote zapp. Dit geeft een grote onzekerheid en kan ervoor zorgen dat je sociaal geïsoleerd raakt omdat je schaamte ontwikkeld voor die heftige tics en je niet meer onder de mensen wilt komen. Want ondanks dat je weet dat er een zapp aankomt, weet je nooit wanneer en hoe heftig hij gaat worden.

Wat de wetenschap inmiddels wel weet is dat deze brainzapps altijd na  emotionele stress en angst komen.

De symptomen van deze hersen schokken of brainzapps worden heftiger ervaren wanneer ze niet worden afgeleid. Hierdoor komen ze vaak op het moment dat je wilt ontspannen, in slaap wilt vallen of als je wilt uitrusten van een drukke dag.

Wanneer je voor het eerst te maken krijgt met brainzapps, kan het behoorlijk alarmerend zijn en zelfs een paniekaanval veroorzaken vanwege de plotselinge angst die je ervaart. Gedachten van “wat als dit een symptoom is van een hersentumor of kanker, of het resultaat van MS, ALS, of een andere ernstigere medische aandoening” zijn angsten die gewoonlijk worden geassocieerd met degenen die dit symptoom ervaren.

Angst-hersen-zaps worden ook vaak hersenschokken, hersentrillingen, hoofdschokken, hoofdzaps, elektrische schokken en hersentrillingen genoemd.

Wat veroorzaakt deze hersenzaps

Bijwerkingen van medicatie

Van sommige populaire anti-angst- en antidepressiva is gemeld dat ze hersen- en hoofdzaps veroorzaken, zowel bij het innemen van de medicatie als bij het stoppen van deze medicatie. Er zijn medicinale paddenstoelen die je kunnen helpen om sneller in balans te komen. Hier lees je daar meer over.

Voorbeelden van deze medicijnen zijn:

SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers) waaronder Zoloft (Sertaline), Lexapro (Escitalopram) en Celexa (citalopram);

SNRI’s (selectieve serotonine- en noradrenalineheropnameremmers) zoals Effexor (Venlafaxine) en

benzodiazepine-medicijnen zoals Ativan, Xanax, Valium en Klonopin.

De lijst is in werkelijkheid veel groter en ik adviseer dan ook om bij het ontstaan van brainzapps de arts te raadplegen die de medicatie heeft voorgeschreven.

Andere soorten medicijnen zijn ook in verband gebracht met Brainzaps zijn:

ADHD-medicijnen zoals dex amfetamine, rithalin en metylfenidaat, (amfetaminezouten)

MDMA (of ecstasy), speed, cocaine en THC

Sommige slaapmedicijnen

Hersen schokken bij lage serotonine-hypothese

Door veel artsen wordt gedacht dat een laag serotonine-gehalte de oorzaak is van angststoornis (en depressie). Om deze ‘chemische onbalans’ te behandelen, wordt er antidepressiva voorgeschreven waarvan werd aangenomen dat ze het tekort aan chemicaliën in het lichaam zouden verhogen en na verloop van tijd (serotonine en norepinefrine) weer op een gezond niveau zouden brengen.

Maar mensen die deze medicijnen gebruikten, kregen juist vaak last van brainzapps als bijwerking van deze medicijnen.

Hersenschokken bij lage GABA-hypothese

GABA (Gamma-Aminoboterzuur) is de primaire remmende neurotransmitter van de hersenen die verantwoordelijk is voor het kalmeren van het zenuwstelsel. Lage niveaus van GABA zijn in verband gebracht met veel aandoeningen, waaronder angst, depressie, toevallen en bewegingsstoornissen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat lage niveaus van GABA epileptische aanvallen kunnen veroorzaken.  Dit verhoogt de mogelijkheid dat aandoeningen die een afname van GABA veroorzaken, zoals angst en depressie, korte periodes van gelokaliseerde brainzapp aanvallen kunnen veroorzaken

Aanvallen worden veroorzaakt door de overmatige opwinding van neuronen die vervolgens een “overmatige, hypersynchrone ontlading” in de hersenen veroorzaken. Deze ontlading kan een abnormale neuronale ontsteking veroorzaken die ongecontroleerde neurologische signalen naar de rest van het lichaam stuurt, wat convulsies en bewustzijnsverlies veroorzaakt.

Kleine plaatselijke aanvallen hebben echter een klein effect. Aangenomen wordt dat deze lokalisatie verantwoordelijk is voor het symptoom van hersen- en hoofdzaps waarbij de effecten van het gevoel van “elektrische schokken” minimaal zijn.

Afbouwen van een psychotrope medicatie bij hersenschokken

Zaps van de hersenen en hoofd worden vaak geassocieerd met het afbouwen van psychotrope medicatie, zoals SSRI’s, SNRI’s en benzodiazepinen, evenals sommige slaapmedicijnen. Omdat SSRI- en SNRI-antidepressiva, benzodiazepine en sommige slaapmedicijnen een toename van GABA veroorzaken, wordt aangenomen dat het onthouden van deze medicatie een afname van GABA veroorzaakt. De afname van GABA is dan verantwoordelijk voor de brainzapps.

Hersen schokken bij chronische stress en burnout

Mensen die geen psychotrope medicatie of slaapmedicatie gebruiken, ervaren ook hersen- en hoofdzaps. Chronische stress, die we stress-respons hyperstimulatie noemen, is een gemeenschappelijke noemer voor degenen die last hebben van hoofd- en hersenzaps.

Ik heb persoonlijk veel hoofd- en hersenzaps ervaren tijdens mijn worsteling met mijn complexe PTSS en langdurige intense burn-out.

Chronische stress, zoals de stress die wordt veroorzaakt door overdreven ongerust gedrag dat kenmerkend is voor PTSS heeft een nadelig effect op het lichaam, en in het bijzonder op het zenuwstelsel (inclusief de hersenen). Chronische stress heeft niet alleen invloed op de niveaus van neurotransmitters, waaronder GABA en glutamaat, de primaire prikkelende neurotransmitter van het lichaam, maar heeft ook een nadelige invloed op neuronen en hoe ze functioneren.

Bijgevolg kan hyper-stimulatie de overmatige excitatie van neuronen veroorzaken, vergelijkbaar met de oorzaak van aanvallen, maar op een kleinere, meer gelokaliseerde schaal.

Chronische stress en de effecten ervan op het lichaam zijn een veelvoorkomende oorzaak van hersen- en hoofdzaps.

Hersenschokken of brainzaps met andere symptomen

Hoewel symptomen van angst vanzelf kunnen optreden, kunnen ze ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals duizeligheid, beven, kortademigheid, beklemmende keel, gevoelloosheid, tintelingen, enzovoort. Aangezien de door angst veroorzaakte stress een veelvoorkomende oorzaak is van de symptomen van hoofd- en hersenzaps, kunnen die gepaard gaan met een, enkele of al uw angstsymptomen. Alle combinaties en variaties van symptomen die samen voorkomen met hersenzaps komen vaak voor.

Alleen omdat je andere symptomen hebt met je hersenzaps, wil nog niet zeggen dat er een andere of ernstiger oorzaak is. Nogmaals, het is normaal dat hersenzaps vanzelf optreden of samen met andere symptomen.

Hoe kom je af van de Brain-zapps en hersen schokken

Als u vermoedt dat uw medicatie uw hersenen en hoofdzaps veroorzaakt, overleg dan met uw arts en apotheker over het overschakelen naar een medicijn dat dit symptoom niet als bijwerking heeft.

Hoewel de overgang naar een ander medicijn zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt, kunt u de verschillende medicatie wellicht veel beter verdragen en mogelijk met minder bijwerkingen.

Voltooi het stopzettingsproces

Als uw hersen- en hoofdzaps worden veroorzaakt door het stopzetten van uw medicatie, zouden deze moeten verdwijnen naarmate uw lichaam de medicatie opruimt en stabiliseert.

Het volgen van een geschikt afbouwschema is van vitaal belang bij het stopzetten van een psychotrope medicatie. Praat met uw arts en apotheker voor meer informatie.

STOP DE PSYCHOTROPISCHE MEDICIJNEN NIET ABRUPT!!!
Dit kan ernstig letsel veroorzaken.

Elimineer hyperstimulatie bij hersen schokken

Als uw hersen- en hoofdzaps niet worden veroorzaakt door medicatie, worden ze hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door chronische stress (hyperstimulatie). Het algemene doel is dus om te werken aan het elimineren van de ongezonde stress van uw lichaam.

Er zijn veel natuurlijke manieren om stress te verminderen, zoals:

 • Tijd doorbrengen in de natuur
 • Meer rust en plezierige activiteiten
 • Regelmatig pauzeren
 • Regelmatige lichaamsbeweging
 • Werkuren verminderen
 • Regelmatig een diepe ontspanningstechniek oefenen
 • Regelmatig goed slapen
 • Het eten van een gezond dieet van hele en natuurlijke voedingsmiddelen

Eet gezond

Wanneer het lichaam onder stress staat, verbruikt het veel energiebronnen, waaronder belangrijke voedingsstoffen, sneller dan normaal. Als we die voedingsstoffen niet zo snel aanvullen als we ze opgebruiken, kan het lichaam een ​​tekort aan voedingsstoffen krijgen. Het eten van een gezond en uitgebalanceerd dieet kan het lichaam gezond houden, zelfs in stressvolle tijden. Daarom kijken wij in onze praktijk in Haarlem naar het holistische van je lichaam en bieden we niet alleen cognitieve therapie, maar helpen we je weer in beweging te komen en ondersteunen we je met de juiste keuze te maken met je voeding.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van voeding, die aan de basis staan voor het  vormen van de neurotransmitter Gaba, zoals kimchi, kefir, zuurkool, tempeh en yoghurt een zeer positief effect hebben.

Je zou ook een supplement kunnen nemen die Gaba bevat, maar dat is nog niet goed onderzocht. Een bijkomend effect van Gaba suppletie is dat een teveel aan Gaba dezelfde problemen kunnen geven als een tekort. Je lichaam zichzelf laten herstellen door de juiste voeding te nemen en veel te bewegen is daarom ons advies en dit kan in mijn praktijk.

Verwarring met andere symptomen

Verwar hypnagoge schok ofwel een slaapstuip als je net in slaap valt niet met de Brainzaps. Deze schokken zijn een natuurlijk verschijnsel die bij 60% tot 70% van mensen regelmatig voorkomt. Deze slaapstuit is ook een willekeurige spiertrekking maar hier ligt de oorzaak in het van waak naar slaap stand gaan. Zeker in tijden van stress waar de spieren overdag gespannen zijn kan het met in de slaapstand raken, waarbij de spieren eindelijk ontspannen, een schok geven en je hierdoor wakker schrikt.     

Brain Zaps veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt een raar gevoel in je hoofd?

Er kunnen veel oorzaken zijn om een raar gevoel in je hoofd te hebben. Als u met een raar gevoel bedoelt dat u een brainzapp heeft, kunnen deze worden veroorzaakt door:Bijwerkingen van medicatie

 • Terugtrekken uit medicatie
 • Chronische stress (hyperstimulatie), inclusief de chronische stress veroorzaakt door angst

Waarom hebben mijn hersenen het gevoel dat ze trillen?

De effecten van chronische stress, die we hyperstimulatie noemen. Hyperstimulatie kan lichaamsbrede trillingen en trillende symptomen veroorzaken, waaronder het gevoel ontstaat dat de hersenen trillen. Hersenzaps, hersenrillingen, hoofdschokken en hoofdzaps kunnen drie hoofdoorzaken hebben:

 • Bijwerkingen van medicatie
 • Terugtrekken uit medicatie
 • Chronische stress (hyperstimulatie), inclusief de chronische stress veroorzaakt door angst

Kan slaapgebrek hersenzaps veroorzaken?

Ja. Wanneer je wakker wordt op een natuurlijke manier, scheidt het lichaam meer cortisol af, de krachtigste stimulans voor stresshormonen van het lichaam. Ook stimulerende middelen belasten het lichaam, en een lichaam dat gestrest is, kan hersenzaps veroorzaken. Herstel van een goede nachtrust vermindert cortisol, wat kan leiden tot het stoppen van slaapgebrek-gerelateerde hersenuitval. Bij burnout, PTSS en trauma is de cortisol huishouding sterk ontregeld. Daarom heb ik mij gespecialiseerd in het ontwikkelen van een burn-out programma die gericht is op het holistische herstel van het lichaam.

Hoelang kunnen hersen schokken duren?

Hersen schokken veroorzaakt door angst en chronische stress duren meestal een maar kort en komen af en toe voor en niet vaak. U kunt bijvoorbeeld op een dag een of twee hersenzapps hebben en daarna dagen of weken niet. Bij extreme stress of bij extreem langdurige stress kan het vaak tot heel vaak voorkomen.

Hersen schokken veroorzaakt door medicatie of het stoppen met medicatie duren ook maar een paar tellen, maar kunnen vaker voorkomen.

Speciale behandelmethode met psychedelica.

Vierentwintig-Zes heeft een revolutionaire behandelmethode ontwikkeld dat gebaseerd is op de werking van psychedelica. Ontzettend veel mensen hebben baat bij dit protocol. Of dit past bij jouw kun je lezen in deze blog

Referenties

 1. 1. Cartwright, Claire, et al. “Long-term antidepressant use: patient perspectives of benefits and adverse effects.” Patient Preference and Adherence, 28 July 2016
 2. Brogaard, Berit. “What Causes Brain Zaps?” Psychology Today, 2 Oct. 2017.
 3. Galanopoulou, Aristea. “GABAA Receptors in Normal Development and Seizures: Friends or Foes?” Current Neuropharmacology, 6 Mar. 2008.
 4. DM, Treiman. “GABAergic mechanisms in epilepsy.” Epilepsia, 2001.
 5. Pan, Gaojie, et al. “Compensatory Mechanisms Modulate the Neuronal Excitability in a Kainic Acid-Induced Epilepsy Mouse Model.” Frontiers in Neural Circuits, 29, June 2018,
 6. A, Papp, et al. “Brain Zaps: An Underappreciated Symptom of Antidepressant Discontinuation.” Primary Care Companion for CNS Disorders, 20 Dec. 2018,
 7. Cortes, Jose A., and Rajiv Radhakrishnan. “A Case of Amelioration of Venlafaxine-Discontinuation‘ Brain Shivers’ With Atomoxetine.”The Primary Care Companion for CNS Disorders, Physicians Postgraduate Press, Inc., 2013.
 8. Teixeira, Renata Roland, et al. “Chronic Stress Induces a Hyporeactivity of the Autonomic Nervous System in Response to Acute Mental Stressor and Impairs Cognitive Performance in Business Executives.”Current Neurology and Neuroscience Reports., U.S. National Library of Medicine, 2015.
 9. Hofmann, Stefan G., et al. “The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-Analyses.” Cognitive Therapy and Research, U.S. National Library of Medicine, 1 Oct. 2012.

Update vrijdag 3 dec 2021. Meer studies over hersenschokken

 1. Leichsenring, Falk. “Is Cognitive Behavioral Therapy the Gold Standard for Psychotherapy?” JAMA, American Medical Association, 10 Oct. 2017.
 2. Thompson, Ryan Baird, “Psychology at a Distance: Examining the Efficacy of Online Therapy” (2016). University Honors Theses. Paper 285.
 3. Kingston, Dawn.“Advantages of E-Therapy Over Conventional Therapy.” Psychology Today, Sussex Publishers, 11 Dec. 2017.
 4. Yaribeygi, Habib, et al. “The impact of stress on body function: A review.” EXCLI Journal Experimental and Clinical Studies, 21 July 2017.
 5. Delia, McCabe. “Dietary supplementation to manage anxiety and stress: hope, hype or research-based evidence?” JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports, Feb. 2017.
 6. Farrell, Susan. “Harmful effects of supplements can send you to the emergency department.” Harvard Medical School Health Publishing, 15, Oct. 2015,
 7. St. Michael’s Hospital. “Most popular vitamin and mineral supplements provide no health benefit, study finds.” ScienceDaily. ScienceDaily, 28 May 2018.
 8. Chiaro, Giacomo, et al. “Hypnic jerks are an underestimated sleep motor phenomenon in patients with parkinsonism. A video-polysomnographic and neurophysiological study.” Sleep Medicine, Oct. 2016.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica