Waarom ik persoonlijk liever geen supermarkt voedsel koop?
Hebben conserveermiddelen effect op de darmflora is een vraag waarbij ik geen wetenschappelijk studies hoef na te slaan.
Natuurlijk is dit geen wetenschappelijk artikel maar een persoonlijke mening. Wel is het een mening gebaseerd op enige logica, kennis over ons lichaam en kennis over ons werkende immuunsysteem.
Om onze voeding goedkoop, lekker en lang houdbaar te krijgen, heeft de industrie bedacht om er stoffen aan toe te voegen waardoor onze voeding dus goedkoop, lekker en langer houdbaar is. Deze stoffen die ze toevoegen hebben helemaal niets te maken met onze gezondheid en zijn toegevoegd om meer economische winst te kunnen halen voor de producenten.
Je zult wel begrijpen dat wanneer je voeding bereid wat je lang kunt bewaren, minder derving (verlies) oplevert. Het is volgens mij daarom ook zo dat de versafdeling in de superemarkt extreem beperkt is. De producten die niet lang houdbaar zijn worden in feite weinig tot helemaal niet aangeboden. Vis is daar het meest duidelijke voorbeeld van. De supermarkt verkoopt liever geen verse vis omdat ze verse vis niet lang op voorraad kunnen houden.
De beste vraag die je kunt stellen is waardoor bederft voeding?
Voeding bederft doordat er bacteriën en schimmels zijn die ook een beetje van die voeding willen nemen. Het bederven van voeding is dus niets anders dan dat ander biologisch leven de voeding aan het consumeren is. Zo eenvoudig is het eigenlijk.
Nu zijn er verschillende manieren om voedsel langer houdbaar te krijgen. De makkelijkste en meest oeroude manier van conserveren is door de voeding te drogen. Dat deden we al sinds dat we bestaan. Zo bewaarde we vruchten, noten, vis, vlees en groente voor tijden van schaarste.
Daarnaast kan je voedsel fermenteren. Dat doen we met melk waardoor ‘t kwark, kaas of yoghurt wordt, maar ook met witte kool wat we dan zuurkool noemen, augurken en zelfs haring kunnen we fermenteren. Ook hier is het een manier geweest om voeding te bewaren voor tijden van schaarste en niet om er meer winst mee te kunnen maken.
Ook kun je voeding invriezen en vacuümzuigen zodat bacteriën en schimmels niet kunnen groeien door de kou of doordat er geen zuurstof aanwezig is.
Bij deze oeroude manieren van conserveren is het idee dat wanneer bacteriën en schimmels niet kunnen groeien de voeding langer wordt beschermd tegen bederf.
Het conserveren dat in de voedingsindustrie gebruikt wordt gaat vaak een andere manier. Namelijk met toevoegingen die bacteriën en schimmels doden. En dat is goed nieuws voor de handel, want de voorraad die je als winkel inkoopt heeft een veel langere verkoop tijd dan de voeding die niet geconserveerd is. Het geeft dus minder risico voor de ondernemer maar voegt helemaal niets toe aan je eigen gezondheid.
De toevoegingen die ze stoppen in de bewerkte voeding zal waarschijnlijk in de toegestane hoeveelheden niet schadelijk zijn voor ons lichaam. Toch neem ik ze liever niet.
Waarom neem ik ze liever niet?
Ons hele systeem van voeding verteren en nutriënten opnemen is een wisselwerking van schimmels en bacteriën in onze darmen. De darmflora genoemd. Zonder die darmflora zouden we niet kunnen overleven en zelfs niet kunnen bestaan. Nu zal een bakje chips of een hamburger met conserveringsmiddel niet direct tot ernstige ziekte lijden. Maar mijn filosofie is, dat als je constant kleine hoeveelheden van deze middelen binnen krijgt, het uiteindelijk een groot onbalans zal brengen in de darmflora. Een verstoorde darmflora staat daarentegen wel aan de basis van de vele welvaartziektes die we 150 jaar geleden nog niet kende. Als het bacteriën en schimmels dood in de verpakking dan zal dat ook invloed hebben op deze levende organismes in de darmen.
Chronische welvaart ziektes ontstaan niet door een enkele toevoeging maar door het onbalans die de toevoeging creëert.
Ik wil mijn darmen daarom in topconditie houden en dat doe ik door zo min mogelijk conserveringsmiddelen binnen te krijgen. Ik probeer dus zoveel mogelijk verse producten te eten en zelf te bereiden, zonder chemische of natuurlijke conserveringsmiddelen.
Daarnaast voed ik mijn darmflora met paddenstoelen zoals chaga, turkeytail en reishi omdat hier heel veel polysachariden, beta-glucanen en voedingsvezels zitten die ervoor zogen dat de darmen in balans zijn. En een goed werkende darmflora zorgt weer voor een goed werkend immuunsysteem. Dus een verbeterde of misschien wel intense gezondheid.
Zorgen voor je darmen doe je dus voornamelijk door ze te ontzien van schadelijke, onnatuurlijke stoffen en ze te voeden met stoffen die je lichaam echt nodig heeft die ontzettend veel in paddenstoelen voorkomen.
Wanneer neem ik wel geconserveerde voeding?
Als er geen andere keuze meer is….