Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

exorfinen

Exorfinen vaak de oorzaak van ADHD/ADD , autisme, depressie, angsten, dwang handelingen en burn-out.

Exorfinen: Hoe is het mogelijk dat melk en granen bij sommige mensen het denken en voelen beïnvloeden. Dat is te herleiden naar verschillende stoffen die ontzettend veel in ons westerse dieet zitten. Stoffen uit koemelk, gluten en soja lijken, veel vaker dan waar we ons bewust van zijn, te kunnen leiden tot een stoornis in de hersenstofwisseling. Denk hierbij aan hyperactiviteit, autisme, depressie en zelfs bipolaire stoornissen en schizofrenie. Die stoffen worden exorfinen genoemd.

Deze stoffen worden Exorfinen genoemd

Wanneer je een dieet hebt met een hoge exorfinen belasting kan dit allerlei klachten veroorzaken. Dit proces gaat langzaam waardoor je niet door hebt dat de veranderingen door exorfine belasting veroorzaakt is. De klachten beginnen meestal door onverklaarbare moeheid in het lichaam, je merkt dat je minder goed kunt concentreren en de motivatie verdwijnt. Na enige tijd zul je ervaren dat je minder goed tegen stress kunt en zul je veel behoefte hebben aan snoep en snacks en voelen je spieren gespannen. Veel voorkomende spierklachten bij een te hoge exorfine inname zijn nekpijn en pijn in de rug. Maar ook worden er stijve beenspieren genoemd en niet snel kunnen herstellen van een uurtje sporten. Ook kunnen er immuun problemen optreden zoals inhalatieallergieën, astma en vreemde kleine allergieën die je eerder niet had.

Wat zijn exorfinen eigenlijk?

Exorfinen zijn voedingsstoffen die behoren, net als morfine en heroïne, tot de opioïden. Deze stoffen activeren het beloningssysteem van onze hersenen waardoor er een korte maar heftige toename van endorfine en dopamine plaatsvindt. Met andere woorden, het verdooft en het geeft je een gelukkig gevoel. De term troostvoeding heeft te maken met de aanwezigheid van exorfine in die voeding. Terwijl deze stof zorgt voor een prettig gevoel dat tijdelijk rust en tevredenheid geeft, groeit ook de afhankelijkheid. Je raakt verslaafd aan exorfine rijke voeding. Net als morfine en heroïne betaal je de rekening achteraf met een kater. Voordat je het doorhebt zit je weer bij MC Donalds of de warme bakker om jezelf te belonen met troost.

Exorfinen Junks?

Je zou kunnen beweren dat veel mensen echte ‘exorfine-junks’ zijn. Je kunt het zelf herkennen als je liever geen gezonde voeding meer wenst. De keuze zal altijd gaan naar brood, pasta, pizza, snackies, kaas en zuivel. Met name bij kinderen zie je dat deze verslaving erg hardnekkig kan zijn. De groenten laten ze staan om vervolgens een tosti klaar te maken. Ze voeden hun lichaam met een verdovende stof terwijl die verdovende stof er ook voor zorgt dat ze steeds minder weerbaar worden. Ook dieren reageren met een gelijkaardige opiaat-ontwenning. In verschillende dierproeven die zijn gedaan, waarbij de proefdieren eenzijdig werden gevoed met een exorfinen-rijk dieet, stierven liever dan over te schakelen op normale voeding.

Veel kinderen krijgen hierdoor onterecht de diagnose ADHD/ADD of autisme. De gedragsproblemen die tot deze diagnose lijden zijn vergelijkbaar met de allergische reactie op de exorfine’s uit brood, pasta, kaas en zuivel. Onderzoek wijst uit dat mensen die gevoelig zijn voor pesticiden concentraties in het bloed, een tekort hebben ontwikkeld van het enzym DPP-IV. Pesticiden zijn DPP-IV remmers net als dat antibiotica, smaakversterkers en kwik dat ook zijn. We hoeven dus niet zo ver te zoeken om de oorzaken van de dopamine problematiek te vinden.
Wanneer je een voldoende DPP-IV enzym aanmaakt is er geen probleem. Maar door langdurig exorfine rijke voeding inname wordt de aanmaak van het enzym DDP-IV geblokkeerd. Hierdoor komen deze stoffen in het bloed en kapen ze ons endorfine systeem.

Meer weten over gezonde voeding? Klik hier voor meer berichten!

Okè, even weer naar een iets eenvoudigere uitleg.

Exorfinen hechten op het endorfine systeem. Dat geeft een vrij lekker gevoel en die wil je graag nog eens voelen. Je raakt verslaaft aan endorfine omdat het enzym DPP-IV deze stoffen niet meer onschadelijk maakt. Het resultaat is dat je ontevreden raakt, je veel zeurt over kleine dingen, je kunt gaan piekeren en extreem onrustig bent. Een veel voorkomende klacht is hersenmist, hersenschokken of ”watten in het hoofd”- gevoel waardoor je geen concentratie meer kunt opbrengen.

Dit betekent dat endorfine, gestoord door exorfine intolerantie, de gevoeligheid en de hoeveelheid van andere signaalstoffen, zoals dopamine, cortisol en insuline verstoort.

Wanneer je er lang genoeg mee doorloopt zal je naast een traag lichaam en tragere geest, ook veel gevoeliger worden voor virussen, schimmels en infecties. Endorfine zorgt voor de rijping van lymfocyten zodat het lichaam voldoende afweer heeft tegen deze indringers. Deze immuunreactie neemt dus af als iemand een verminderde werking heeft van endorfine door exorfine gevoeligheid. We hebben het dan over endorfine resistentie.

Voeding beïnvloed dus wel zeker de structuur van onze hersenen.

Exorfinen wijzigen de hersenactiviteit. In een wetenschappelijk onderzoek werden twaalf kinderen met hyperactieve ADHD behandeld met een exorfinen-vrij eliminatiedieet. Bij alle kinderen normaliseerde de hersenactiviteit en het ADHD-gedrag. De problematiek begon meteen weer zodra ze opnieuw exorfine consumeerden.

Het DPP-IV enzym?

Hele kleine moleculen uit eiwitten (aminozuren) die we peptiden noemen die in de bloedbaan circuleren, kunnen worden aangetroffen in de urine van kinderen (en volwassenen) met neuro psychiatrische problemen. Meestal komt dit doordat onvolledig verteerde eiwitten in het maag-darmkanaal, door de slijmvlieswand van het maagdarmkanaal, de bloedbaan in lekt. Een gevolg van verhoogde darm-permeabiliteit, ook bekend als een lekkende darm.

Deze kun je bestellen bij onze partner www.plantbalance.nl 

We nemen allemaal kleine hoeveelheden van peptiden en eiwitten uit de darm op.

De wetenschap gaat ervan uit dat deze peptiden vanuit de darm worden opgenomen in het bloed en dat een deel van deze peptiden de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en hierdoor kunnen hechten aan receptoren die eigenlijk voor een andere stof bedoeld is, zoals endorfine.

Er ontstaat een groot probleem wanneer de exorfine‘s actief blijven doordat het DPP-IV enzym, dat de exorfine moet afbreken, niet goed werkt en/of als er teveel aan exorfine‘s door het lichaam verwerkt moeten worden. Vaak is dat goed zichtbaar als je bewust met je voeding bezig bent en je door middel van een dagboek je geestelijke weerbaarheid onderzoekt met de voeding die je neemt.

Veranderd je weerbaarheid en energieniveau na een toegenomen consumptie van tarwe en zuivel? Dan is dat helemaal niet zo vreemd omdat het huidige brood uit de supermarkt vijf tot tien keer meer gluten-exorfinen bevat dan 100 jaar geleden. Maar ook de wijziging van
A2-caseïne-melk naar de A1 variant verhoogde de hoeveelheid melk-exorfine met meer dan 5000 %.

Als de activiteit van het DPP-IV enzym wordt geremd heeft dat gevolgen voor veel lichamelijke systemen. Zo heeft cortisol (stress) en verschillende chemische stoffen zoals verschillende geneesmiddelen, smaakversterkers, organofosfaten, fosforzuur in frisdranken en vaccins met thimerosal een remmende werking op het DPP-IV enzym. Terwijl je juist meer van dat enzym nodig hebt.

Exorfinen vrij eten? Download deze e-book van Susan Gerl.


Onderzoek jezelf op exorfinen intolerantie.

De voeding die je ziek maakt geeft ook een fijn gevoel. Omdat je jezelf steeds ongemakkelijker gaat voelen verlang je steeds meer naar exorfine rijke voeding. Terwijl je jezelf steeds troost met de gedachte gezond te eten omdat je de schijf van vijf aanhoudt raak je steeds verder verwijderd van werkelijke gezondheid. In mijn boek ga ik uitgebreid in op welke voeding, ect. gezond is. Wil je weten of de oorzaak van de vermoeidheid te vinden is in een overgevoeligheid voor exorfine dan kun je dat laten testen via een vingerprik.

Ook zijn er testen die worden gemeten aan de hand van een urineonderzoek. Via deze test kan men bepalen welke exorfine actief blijven. Bij ongeveer 35% van de onderzochte mensen zijn alleen de exorfine uit caseïne of uit gluten actief. Het overige deel van de mensen met klachten van het endorfinesysteem hebben last van meerdere exorfine.

Voordelen van een onderzoek naar exorfinen intolerantie.

 1. Als je eindelijk weet dat exorfine je ongelukkig maken kun je een veel betere keuze maken en al die lekkere dingen laten liggen.
 2. Je krijgt inzicht over de belasting van het stress- en het endorfinesysteem
 3. Je kunt je voorbereiden op de afkick periode die je gaat ervaren als je stopt met exorfine rijke voeding.
 4. Daarnaast wordt inzichtelijk of er exorfine’s uit schimmels de oorzaak zijn. Bij ongeveer 5% van onderzochte stalen werden schimmel-exorfine gevonden. Schimmel-exorfine treft men aan bij mensen met kern-autisme, CVS, fibromyalgie, verwardheid en waanbeelden (bv. stemmen horen).

Lekkende darm speelt een grote factoor!

Veel mensen ervaren problemen in de hersenstofwisseling met een scala van symptomen. Dit geeft voornamelijk problemen bij mensen met ADHD, ADD, CVS, MCS bipolaire persoonlijkheid, autisme fibromyalgie en immuun problemen. Vooral mensen met een verhoogde darmdoorlaatbaarheid door stress of een eenzijdig exorfine rijk dieet zijn hier gevoelig voor. Zo is de stof Glutenmorfine A5 in verband gebracht met concentratiestoornissen en hyperactiviteit. Onderzoeken of je kind exorfine gevoelig is geeft aan of uw kind gevoelig is voor gluten en zuivel, spinazie en soja. Exorfine zijn opiaatachtige voedingsstoffen die, als je er gevoelig voor bent, het stress en endorfine systeem belasten. Exorfine gevoeligheid kan komen uit: Gluten, zuivel (lactose vrij is geen oplossing) Soja en Spinazie.

Echte problemen komen er als de exorfine gevoeligheid de werking van de lichaamseigen neurotransmitter endorfine afremt. Dit geeft een blokkade van dopamine wat zorgt voor gebrek aan motivatie en serotonine, wat onze stemming regelt. Hierdoor zullen de psychologische klachten steeds erger worden.

Waar zit exorfinen in?

Exorfinen zijn ruim aanwezig in gluten en zuivel, maar kunnen ook worden geproduceerd door een aantal pathogene micro-organismen zoals virussen, bacteriën en schimmels. Het gaat hier dus niet zozeer om de lactose (melksuiker) dat een probleem vormt maar de caseïne (melkeiwit). Een lactose-vrij dieet helpt dus niet bij een exorfine intolerantie. Met name de laatste 20 jaar is de consumptie van brood, pasta en zuivel enorm toegenomen terwijl in deze zelfde tijd de gluten concentraties in tarwe eveneens zijn toegenomen. Ook worden er meer sojaproducten gegeten. Al deze voedingsmiddelen bevatten de zogenaamde exorfinen. Exorfinen zijn zoals eerder aangegeven opiaatachtige voedingsstoffen die de werking van de lichaamseigen endorfine afremt. Endorfine is een lichaamseigen stof die als neurotransmitter fungeert. Stoornissen hierin kunnen dus heel veel klachten geven:

Denk hierbij aan:

 • Onrust
 • Toename angstgevoelens ( PTSS)
 • Vermoeidheid, in slaap vallen na het eten van brood/zuivel
 • Agitatie/agressief gedrag
 • Het verlangen naar troostvoeding (suiker en voeding met een hoge GL, de combi van vet en koolhydraten (chips, alcohol, frisdrank energiedrankjes)
 • Malende gedachtes, piekeren, druk in het hoofd
 • Oorsuizingen (tinnitus)
 • Motivatie en concentratieproblemen (lusteloos, snel verveeld, verminderde plezierbeleving)
 • Duizelig zijn
 • Hartritme stoornissen een drukkend gevoel op de borst (benauwd zijn)
 • Slaapstoornissen,
 • Angststoornissen
 • Vergeetachtig
 • Moeite met ontspannen na stress en werkdruk,
 • De neiging stress op te vangen met bijv. alcohol
 • Hooggevoeligheid
 • Mentaal en fysiek toegenomen pijngevoeligheid
  restless legs, tics
 • Cortisol ontregeling (bijnieruitputting, burnout)
 • Socialisatie stress in groep, moeite met prikkel verwerking (geluid, geur, aanraking)
 • Therapie resistentie (psychotherapie helpt niet)
 • Serotonine stoornis en depressie.

Dwang-stoornissen en lekkende darm door exorfine?

Er zijn veel aanwijzingen die aangeven dat je een dwangstoornis kunt ontwikkelen als je gevoelig bent voor exorfine doordat dit de stof histamine verhoogt. Een te hoge histamine concentratie wordt o.a. in verband gebracht met de neiging tot rituele handelingen, dwangmatig handelen en herhalingsgedrag. Een voedingsonderzoek naar de relatie tussen iemands voedingspatroon en psychologische problemen is dus aan te bevelen. Exorfine wijzigd dus de manier waarop het lichaam met serotonine, dopamine en endorfine omgaat.

Naast chronische stress is er nog een voorbeeld dat kan zorgen voor een ontstoken of lekkende darm. De stof β-Casomorphin-7 dat de vrijgave stimuleert van intestinale mucus (slijm) secretie in de darm. Door een DPP-IV te kort kan de caseïne in melk (producten) niet worden afgebroken en wordt het darmslijmvlies sterk geïrriteerd, met complicaties zoals ontstekingen en ‘Lekkende Darm Syndroom’ (leaky gut). Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels de bloedbaan in lekken wat een verhoogde activiteit van het immuunsysteem geeft. Je voelt je moe, somber en lamlendig zonder dat je echt ziek bent zoals bij een griep.

Tips:

 • Verminderen tot totaal uitsluiten van exorfinen. Eet zoveel mogelijk gezonde voeding. Dit betekent: niet bewerkt, liefst biologisch, eet 2x per dag veel groenten en eet fruit. Kies gezonde vetten bijv; olijfolie, kokosvet (geen margarines en gefrituurd eten).
 • Voldoende water drinken; 1,5 liter voor volwassenen.
 • Voldoende bewegen zonder uit te putten.
 • Vermijden van overbodige stress en voldoende rustpunten inbouwen.
 • Zorg goed voor je slaap.
 • Zoek de natuur op!
 • Bepaal je grenzen, zeg vaker nee.
 • Vermijd genotsmiddelen zoals drugs, overmatig of chronisch alcoholgebruik. Let op met medicatie dat de energie verhoogt zoals ADHD medicatie en cafeïne. Deze stoffen hebben op termijn een grotere uitputting tot gevolg
 • Acceptatie, als je iets niet kunt veranderen laat het dan zoals het is. Accepteren is loslaten van zaken waar je geen invloed op hebt.

Laat je altijd informeren door 24/6

Belangrijk is dat je niet zomaar gaat experimenteren met voeding supplementen. Laat je vooral eerst goed informeren omdat er een wisselwerking kan zijn met reguliere medicatie. Voor een consult van slechts anderhalf uur kunnen wij je goed adviseren of een plant-medicijn of een supplement een goede toevoeging kan zijn in je leefstijl.

 

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica