Een helende ceremonie van oeroude truffels en paddenstoelen.

Een plant ceremonie, ofwel een begeleide reis in je onderbewustzijn, onder invloed van de oeroude psychedelische werking van natuurlijke truffels of paddenstoelen? Dat behoort tot de mogelijkheden van de Vierentwintig-Zes Holistische Leefstijl.

Maar wat houd dat precies in en wat kun je verwachten.

De mens is een zoogdier met een sterk ontwikkelt mensbrein, de Neo Cortex. Dit gedeelte is aanwezig bij alle zoogdieren maar de zeer grote en sterk ontwikkelede Neo Cortex van de mens onderscheid zich van alle andere zoogdieren. Dit gedeelte van ons brein is verantwoordelijk voor de controle over ons andere gedeelte die veel ouder is, het oerbrein, ofwel het limbische systeem.

Deze Neo-Cortex is bij alle zoogdieren verantwoordelijk voor zintuigelijke ervaringen zoals ruiken, voelen en proeven en het bewust kunnen voortbewegen, terwijl het Limbische Systeem verantwoordelijk is voor emoties, geheugen, genot en motivatie.

Bij de mens is de Neo-Cortex veel sterker ontwikkeld zodat wij naast zintuigelijke ervaringen en het bewust kunnen voortbewegen, ook de mogelijkheid hebben ontwikkeld om te kunnen redeneren, abstract te kunnen denken en het ontwikkelen van complex gesproken en geschreven taal.

Je zou kunnen stellen dat ons sterk ontwikkelde Neo-Cortex ervoor heeft gezorgd dat we inmiddels een plek hebben kunnen innemen als de heuse koning van het dierenrijk. Misschien staan we inmiddels zelfs wel als keizer boven de gehele natuur.

Het redeneren, abstract kunnen denken en het kunnen communiceren met andere mensen heeft voor onze cultuur gezorgd. We konden veel gerichter samenwerken omdat we het gedrag van de natuur observeerde en de observatie analyseerde te kennis en wetenschap.

Zo konden we aan elkaar doorgeven wat de exacte locatie was waar de beste voeding groeide en in welke tijd van het jaar er rijpe voeding te vinden was. Maar ook ontwikkelde we kennis over wat er nodig was om bepaalde planten beter te laten groeien zodat die meer voedzame opbrengst bood. Het was de mens met zijn uitstekend werken Neo-Cortex die de natuur is gaan begrijpen.

Helaas moeten we concluderen dat de meeste stedelijke mensen de laatste 200 jaar, onder invloed van de wetenschappelijke revolutie, het werkelijke contact met de natuur is verloren.

einstein
Geen enkel probleem kan worden opgelost vanuit hetzelfde bewustzijnsniveau dat het heeft gecreëerd. Albert Einstein
einstein
Geen enkel probleem kan worden opgelost vanuit hetzelfde bewustzijnsniveau dat het heeft gecreëerd. Albert Einstein
tribe

Al sinds de mens bestaat houden zij ceremonies om tot dieper inzicht te komen. De natuur en de mens waren totdat we een boerenbestaan zijn gaan leven, ca 10.000 jaar geleden, altijd in één harmonie met de natuur geweest. We leefde op de plek waar de natuur ons de grootste overlevingskans bood.  De ceremonies onder invloed van helende geneeskrachtige planten zorgde ervoor dat de mens zich meer tot elkaar en de natuur om zich heen konden verbinden.

De verslavende genotsmiddelen zoals alcohol, cocaïne, speed of bijvoorbeeld GHB zorgen voor een zelfzuchtig egocentrische persoonlijkheid met een naar binnen gekeerd zelfbeeld. Deze middelen vinden hun werking op snel genot zodat je de onzekerheden of moeilijkheden van het leven verdooft in plaats van aangaat. Deze plantceremonies met truffels en paddenstoelen zorgen er juist voor, dat het ego wordt uitgezet. Dit zorgt voor verbroedering, eenheid met je omgeving en je lichaam en gedachtes vormen zich weer samen als één geheel.

tribe

De Neo-Cortex is een prachtig stukje brein dat ons veel voordelen geeft. Maar er zijn ook aspecten waar deze Neo-Cortex minder goed mee kan omgaan. En dat is de twijfel.

Wanneer er twijfel of onwetendheid ontstaat in je gedachte gaat de Neo-Cortex opzoek naar verklaringen en antwoorden. Dat is zo sterk ontwikkeld dat we zelfs dingen gaan verzinnen (via onze mogelijkheid tot abstract denken), om de twijfels uit het brein te elimineren. Het ontstaan van geloof, religie en hoop is een invulling van onze Neo-Cortex op zaken die we niet begrijpen. Geloven in iets, ook al is het niet bewezen geeft dus een enorme rust in het hoofd.

Zo kan het gebeuren dat je in het aangaan van het leven bepaalde ervaringen onbewust bent gaan verdraaien zodat de waarheid een veiliger gevoel gaf. Of je bent bepaalde zaken gaan geloven omdat de onzekerheid van ongeloof je tot waanzin leidde.

Maar wat is geloven precies en kun je ergens in geloven zonder religieus te zijn.

Feitelijk is ons hele bestaan gebaseerd op geloof. We geloven hier in het westen in onze kapitalistische economie, in vrijheid van meningsuiting en in de democratie. Het bijzondere aan dit geloof is dat slechts 4 uur vliegen vanaf Amsterdam onze zelfde menssoort gelooft in hele ander dingen zoals socialisme en de staat als machthebber.

Geloven is iets als waarheid aannemen zonder dat daar werkelijke bewijzen voor bestaan. Hopen doe je als je zeker weet dat het geloven erin geen oplossing meer geeft. Je bent het geloof verloren. Daarnaast is het zeker weten alleen mogelijk als je eerst alle onzekerheden uitsluit totdat je er achter komt dat de onzekerheid de enige zekerheid is.

Dit is een paradox waar onze denkende hersenen geen raad mee kunnen en de meeste mensen de filosofie zo vervelend vinden. Zeker weten is wat de Neo-Cortex het liefst wilt terwijl onzekerheid de enige zekerheid is. Het ontwikkelen van geloof is daarvoor de oplossing.

Het kan dus heel goed zijn dat je ergens in gelooft maar wat eigenlijk niet helemaal juist is. En daar kan een plantceremonie een oplossing bieden.

Artistic abstraction composed of human head and symbolic elements on the subject of human mind, consciousness, imagination, science and creativity
Artistic abstraction composed of human head and symbolic elements on the subject of human mind, consciousness, imagination, science and creativity
ayahuasca-integration

De werkzame stof in truffels en paddenstoelen heet Psilocybine. Wat het in feite doet in het lichaam is de werking van de Neo-Cortex en het Limbische systeem sterk met elkaar verbinden. Hierdoor wordt de werking van ons Limbische systeem en de Neo-Cortex veel sterker. De herinneringen die zijn opgeslagen kun je nu bekijken zonder de rationeel zelf ingevulde verklaringen, zodat er geestverruimende inzichten kunnen ontstaan op de waarheid die jij zelf geloofd. Maar ook zintuigelijke ervaringen kunnen scherper worden waargenomen zodat je kleuren, geuren en geluiden veel intenser beleeft. Je kunt in een fabelachtige nieuwe realiteit belanden waarbij je gaat begrijpen dat je zintuigelijke waarheid gebaseerd is op alleen dat wat je zelf ervaart.

Tijdens een goed begeleide plant ceremonie is het de taak van de ceremonie meester of zoals ze het ook wel noemen, de sjamaan, jouw te begeleiden in de juiste reis binnen jezelf. Dat is bij iedereen anders omdat iedereen een eigen belevingswereld heeft ontwikkeld. Een sjamaan zorgt ervoor dat je als toeschouwer blijft kijken naar de ervaringen die je opdoet. Hij fungeert even als je tijdelijke ratio zodat jij, je tijdens de reis veilig en ontspannen voelt.

ayahuasca-integration

Een plantceremonie bij vierentwintig-zes is niet voor iedereen mogelijk. Er zijn een aantal voorwaardes waaraan je moet voldoen.

  1. De belangrijkste voorwaarde is dat je jezelf op filosofisch en psychologisch vlak wilt ontwikkelen. Gezellig trippen is bij ons niet het uitgangspunt. We zorgen tijdens de ceremonie voor filosofische verdieping in het leven en de natuur waarbij de setting ook zo wordt ingericht. Dit voorkomt dat er onrust en verwarring ontstaat.
  2. Vierentwintig-Zes werkt individueel tot maximaal 3 personen waarbij de ceremonie meester bepaald of er een gelijkgestemde energie is tussen deze personen.
  3. Je bent op psychologisch en fysiek gebied gezond of inmiddels gezond verklaard.
  4. Je mag geen tekenen of een voorgeschiedenis van psychotische momenten, gevoeligheid voor complot denken, schizofrenie of gevoeligheid voor derealisatie of depersonalisatie vertonen.
  5. Je neemt geen medicatie.
  6. Het ondergaan van een plantceremonie kan in sommige gevallen samen gaan met angst gevoelens. Bijvoorbeeld door onderliggende trauma’s of vastzittend verdriet. Daarom is het belangrijk dat je het geen probleem vindt om tijdelijk de controle te verliezen over je denken en je goed kunt omgaan met angsten.
  7. Je bent boven de leeftijd van 25 jaar. Dit om er zeker van te zijn dat je brein rijp en volwassen genoeg is om welbewust de keuze te maken voor deze nieuwe ervaring.

Laat je informeren door 24/6