Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Dopamine Detox

Dopamine detox

Meer focus en geluk door een Dopamine Detox

Dopamine detox? Waarschijnlijk heb je wel eens over de stof dopamine gehoord? Het is een stof die je gemotiveerd houdt om opzoek te gaan naar het beste dat het leven te bieden heeft. In onze evolutie heeft deze stof gezorgd dat we konden onthouden waar de meest energierijke voeding te vinden was, of hoe je jezelf het beste kunt gedragen in een sociale groep. Dat we zo goed konden evolueren tot het meest intelligente dier op deze planeet.

In onze huidige westerse maatschappij is het de industrie die ons brein gekaapt heeft door juist in te spelen op dit oeroude beloningssysteem. Doordat je opzoek gaat naar de hoogste beloning beland je al snel in alles wat eigenlijk niet gezond is voor je lichaam. Energierijk ongezond eten, smartphone gebruik, Netflix en porno geven allemaal een enorme dopamine afgifte. En dat gaat problemen geven met je mentale weerbaarheid.

Doordat we de hele dag beloond worden met dit verslavende stofje raak je ongevoelig voor deze stof. Dit noemen ze dopamine resistentie en dit zorgt ervoor dat je steeds meer dopamine nodig hebt om tot die beloning te komen die je graag wilt voelen.

Je kunt dit vergelijken met een cocaïneverslaving. Iemand die cocaïne gebruikt zal al heel snel meer nodig hebben voor het gevoel dat hij/zij wil ervaren. Daarnaast zal een cocaïnegebruiker snel ongemotiveerd raken omdat er geen motiverende stoffen meer aanwezig zijn in het lichaam. Wat er gebeurd is dat er nog maar één ding belangrijk is voor deze gebruiker en dat is het middel dat voor hem/haar de hoogste beloning geeft.

Een overkill aan dopamine resulteert dus in klagende, ongemotiveerde en inactieve slaven van de industrie. Maar er is een lichtpuntje in de duisternis.

Jezelf detoxen van die dopamine verslaving. Hierdoor krijg je de motivatie terug voor eenvoudigere dingen in het leven, je gaat waardering terugkrijgen over zaken waar je geen waardering meer voor kon opbrengen en je wordt je weer bewust van je eigen lichaam. Maar hoe doe je dat?

Meer focus en geluk door een Dopamine Detox

Een herstart van je brein.

Dopamine is dus een stof die we nodig hebben om gemotiveerd te zijn door het goede te doen. Een pauze van alles wat je dopamine geeft, gaat je brein weer een ‘re-start’ geven.

Afkicken van dopamine: zo doe je dat

Afkicken van al die onnatuurlijke dopamine technieken is helemaal niet makkelijk. Je systeem is gewend aan al die comfortabele beloninkjes die we de hele dag door binnen krijgen. Een dopamine detox is dus iets wat je wel even moet voorbereiden.

Het plotseling ontbreken van die beloningen zal je een zeer ongemakkelijk gevoel geven. Dit kun je vergelijken met een depressie. Het lichaam en ons brein is gewend aan die makkelijke verdoving van de realiteit. Het ontbreken van die verdoving maakt het leven onaangenaam, saai en onrustig. Toch zit er juist in die oncomfortabele emotie een enorme mentale genezing. Het brein vindt het niet leuk om zich oncomfortabel en onrustig te voelen. Hierdoor zal het zich snel aanpassen waardoor je met veel minder dopamine een veel sterker effect zult ervaren. Met andere woorden, je wordt weer gelukkig van de kleinste positieve dingen in het leven.

Een dopamine detox is alleen mogelijk wanneer je streng voor jezelf bent. Je moet loslaten waar je aan gewend bent. Zo mag je alleen wandelen, water drinken, mediteren, schrijven (met pen op papier) en nadenken. Verder niets, dus geen elektronica, boeken of tijdschriften lezen, seks hebben, eten, alcohol drinken of muziek luisteren. Ook mag je nauwelijks praten en geen oogcontact maken.

Dopamine-detox: werkt het echt?

In de verslavingszorg wordt een periode van vasten al jaren toegepast bij mensen met een drugsverslaving. Het helpt hen hun receptoren – de cellen die gevoelig zijn voor prikkels – te kalmeren. Na deze periode kunnen ze met behulp van therapie aan de slag met zichzelf. Hoewel een dopamineverslaving minder ernstig klinkt dan een drugsverslaving, kun je de verslaving van dopamine vergelijken met een drugsverslaving.

Om het brein geheel te resetten is een periode van 3 weken nodig in totale afzondering. Toch kan een 24  uurs dopamine-detox een groot verschil maken in hoe je de wereld om je heen ervaart. Je wordt je bewust van je verslaving waardoor je andere keuzes kunt maken, zoals je smartphone thuislaten, geen suiker meer toevoegen of je netflix abonnement opzeggen waardoor je eerder geneigd bent om een boek te lezen.

Na een 24 uurs dopamine detox zul je al merken dat je rustiger bent in je hoofd, meer focus kunt houden en je meer kunt genieten van eenvoudigere zaken

Om de dopamine weer iets te verhogen kun je het met de Cordyceps paddenstoel intensiveren en verbeteren. Deze kun je hier bestellen.

Laat je altijd informeren door 24/6

Belangrijk is dat je niet zomaar gaat experimenteren met voeding supplementen. Laat je vooral eerst goed informeren omdat er een wisselwerking kan zijn met reguliere medicatie. Voor een consult van slechts anderhalf uur kunnen wij je goed adviseren of een plant-medicijn of een supplement een goede toevoeging kan zijn in je leefstijl.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica