Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Dementie (FTD) en supplementen

Dementie

Is er iets te doen aan de dementie van mijn partner?

Dat was een vraag die mij gesteld werd door een vrouw waarvan haar partner de diagnose FTD heeft gekregen. Helaas is er voor deze ziekte nog steeds geen medicijn en is genezing uitgesloten.

Frontotemporale dementie (FTD) komt vaak voor op jongere leeftijd. Waarbij veranderingen in het gedrag meestal als eerste opvalt. Ook taal, spraak en de motoriek kunnen aangetast zijn. Deze vorm van dementie ontstaat doordat hersencellen in de frontaalkwab (gedragsgebied) en de temporaalkwab (taalgebied) afsterven.

Een van de meest opvallende kenmerken van frontotemporale dementie is dat deze ziekte al op relatief jonge leeftijd voorkomt. Het grootste deel van de mensen die de ziekte krijgt, is tussen de 40 en 60 jaar. Op jonge leeftijd is het, “op de ziekte van Alzheimer na”, de meest voorkomende vorm van dementie.

Eenvoudig uitgelegd kun je zeggen dat het gedeelte in onze hersenen die zorgt dat we gedrag kunnen uitstellen niet meer goed werkt. Hierdoor kunnen mensen die deze ziekte ontwikkelen sneller opvliegend gedrag vertonen. Maar ook kunnen ze zeer impulsief worden en zonder overleg met andere beslissingen nemen die niet verstandig zijn. Hierbij kun je denken aan dure aankopen doen of spullen weggooien die belangrijk zijn.

Dementie

Veranderingen in het brein

Het bijzondere aan dit stukje brein is dat het lang duurde om zijn functies te ontwikkelen. Bij kinderen werkt dit gedeelte ook slecht waardoor jongeren meer onbewuste risico’s nemen. De gedachten over oorzaak en gevolg werkt nog niet optimaal. Bij de ziekte FTD zie je dit verschijnsel terugkeren en daarom lijkt het soms of ze met hun recalcitrante gedrag weer terug in de pubertijd zijn.

Ondanks dat er geen medicijn is tegen dementie, is het wel heel goed mogelijk om ongewenste bijwerkingen van deze ziekte te minimaliseren, zodat het leven een stuk aangenamer wordt. Ook is het mogelijk om met je leefstijl het ziekteproces te vertragen. Gezonder eten en meer bewegen is zeer sterk aan te raden. 

Daarnaast is het aan te raden om goede natuurlijke supplementen bij te slikken. Met name de B vitamines, Omega 3 vetzuren en magnesium tauraat ondersteunen het lichaam om het brein vitaal te houden.

Genezen van Dementie

Dementie is dus een aandoening dat nog niet omkeerbaar is. Dat realiseerde deze 69-jarige man ook die door deze aandoening veel neurologische ongemakken ervaarde. Deze ongemakken maakte het leven ondragelijk en er gingen gedachtes door hem heen om afscheid van het leven te nemen. Inmiddels waren er gesprekken bij de huisarts over een mogelijke euthanasie.

Zijn gedachte aan euthanasie had betrekking op verschillende factoren waar deze man onder te leiden had. De belangrijkste factor is het absoluut niet willen eindigen als een kasplantje in een verzorgingstehuis. Daarnaast had hij een constante jeuk waar de artsen geen raad mee wisten. 

Die jeuk was zo intens dat hij tot bloedens aan toe zijn huid kapot krabde. Ook slapen ging niet meer en hij kon zich niet meer lang concentreren op ingewikkelde taken zoals het werken achter een computer of klussen in huis. Hierdoor bleef er weinig van zijn hobby’s over die hem voorheen zijn levensvreugde gaf.

Er bleek meer te spelen dan alleen fysieke klachten.

Na een gesprek met zijn vrouw bleek dat er nog meer speelde dan fysieke klachten. Het bijzondere aan dementie is dat degene die eraan leidt het eigenlijk niet echt door heeft. Wel zullen ze doorhebben dat er iets aan de hand is. 

Zijn partner vertelde mij dat hij heel veel last had van onrust, impulsiviteit, prikkelbaarheid, frustratie en angst. 

Zo kan hij ineens opstaan om de boel op te ruimen terwijl er visite is. Dat deed hij nooit en nu moet alles direct opgeruimd en zonder overleg. Die onrust van het alles direct moeten doen en toch de helft vergeten is heel zwaar voor de omgeving. Toch heeft zijn vrouw de wens om voor hem te zorgen tot de dood hen scheidt. 

Dit was de belofte die zij elkaar bijna 50 jaar geleden gegeven hadden en volgens traditioneel kerkelijk gebruik erg belangrijk is. 

Maar het is zwaar om op je oude dag te zorgen voor iemand waar je veel van houdt maar totaal niet meer lijkt op de persoon waar je jaren mee hebt samen geleefd. 

Toch is het je plicht om als partner te zorgen voor elkaar in voor,- en tegenspoed. Waarbij je met een ziekte zoals kanker of een verlamming veel begrip uit de omgeving ontvangt, kun je bij dementie op veel onbegrip stuiten. 

De buitenwereld ziet alleen een geïrriteerde, boze kwaadaardige man die niet luistert, terwijl de familie weet dat er eigenlijk helemaal geen kwaad in zit. Het vervelende gedrag is het resultaat van deze ziekte.

Microdoseren met medicinale paddenstoelen kan helpen bij dementie

Omdat ik bekend ben met het micro-doseren van medicinale paddenstoelen bij trauma’s, depressies en angsten, nam ik contact op met het Microdose Instituut “waar ik veel mee samenwerk” om eens te vragen naar ervaringen met dementie. 

Ondanks dat er niet veel wetenschappelijk bewijs is dat microdoseren zou helpen, waren we samen tot de conclusie gekomen dat het geen kwaad kon om eens te kijken welk effect het zou hebben. 

Zij raadde een protocol aan van psychedelische truffels, Lionsmane en vitamine B3. Dat wordt stacking genoemd. Deze drie supplementen helpen elkaar bij het ontwikkelen van nieuwe neurale paden in het brein. Dat wordt neurogenese genoemd.

 

Lionsmane bij Dementie

Lion’s Mane is één van de vele natuurlijke adaptogene paddenstoelen die bekend is. Het heeft als adaptogeen een regulerende werking bij en na een stressrespons voor de hersenen. Daarnaast ondersteunt Lion’s-mane de lichaamseigen groei functie NGF (nerve gbs-growth factor).  

Het zijn de in Lion’s mane aanwezige neuropeptiden die verantwoordelijk zijn voor de groei, behoud en proliferatie van neuronen en myeline in de hersenen. Dit gespecialiseerde eiwit is nodig voor de groei van de sensorische neuronen in onze hersenen. 

Ze spelen een essentiële rol bij de differentiatie en overleving van verschillende zenuwcellen populaties in het perifere en centrale zenuwstelsel.

Lion’s Mane bevordert het proces van myelinisatie. Dit is het proces van signaaloverdracht door de zenuwen, welke lion’s mane blijkt te versnellen.

Mensen die een bijdrage willen leveren aan het concentratie- en leervermogen kunnen Lion’s Mane heel goed gebruiken. Tevens heeft lion’s mane een positieve invloed op ons geheugen en lijkt daarom het perfecte supplement bij dementie.

Op www.plantbalance.nl  vindt je de beste farmaceutische paddenstoel extracten.

Vitamine b3 (Niacine)

Niacine ofwel vitamine B3 heeft de volgende positieve uitwerkingen.

 • Het bevordert de energieproductie
 • Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren. Vetzuren hebben onder andere een positieve invloed op hart en bloedvaten, het geheugen en concentratie
 • Het speelt een belangrijke rol bij de werking van het zenuwstelsel
 • Het is van belang voor een gezonde huid
 • Het draagt bij aan normaal psychisch functioneren
 • Het werkt bij vermoeidheid

Conclusie na 4 maanden microdoseren?

Inmiddels zijn we vier maanden verder en kunnen we voorzichtig een aantal conclusies trekken.

Wat ervaart hij zelf?

 1. De jeuk is verdwenen. Hoe dat kan is onduidelijk maar het vermoeden is dat de jeuk veroorzaakt werd door de zenuwen en het lijkt erop dat de psilocybine deze tot rust brengt. Tijdens de langere stop periode die we eens in de maand inlasten kwam de jeuk namelijk weer terug. Ook de vitamine B3 kan hieraan zijn bijgedragen.
 2. Hij slaapt beter en wordt helder en uitgerust wakker wat met redelijke zekerheid kan worden toegeschreven aan de werking van de psilocybine die in de truffel zit.
 3. Hij is gaan tuinieren. Je kunt stellen dat hij zich meer bewust is van de natuur. Een bekend verschijnsel bij de Magic Truffels.
 4. Zijn hoofdpijn is minder

Wat ervaart zijn omgeving?

 1. Wanneer hij de truffel neemt verdwijnt de onrust
 2. Hij is minder impulsief en heeft meer geduld
 3. Hij blijft beter bij één verhaal maar nog steeds zijn het dezelfde verhalen die hij blijft  herhalen
 4. Hij toont meer empathie naar zijn omgeving
 5. Zijn concentratie is beter maar houdt het nog niet heel lang vol
 6. Hij is minder snel geïrriteerd of boos
 7. Hij neemt geen medicijnen voor zijn astma en jeuk meer

Wat zijn de moeilijkheden met deze manier van zelfmedicatie?

 1. Het innemen op vaste tijden is lastig. Hij vergeet het te nemen of hij vergeet dat hij het al genomen heeft. Daarom hebben we het protocol van 4 naar 5 dagen veranderd. Zo zijn de weekenden voor het stoppen en dat geeft iets meer duidelijkheid.
 2. De Niacine geeft een flush waar hij moe van wordt.
 3. De lionsman in vloeibare vorm is lastig te doseren omdat hij de tel kwijtraakt.
 4. Van de truffel wordt hij moe. Dat neemt hij nu voor het slapen in.
 5. Het perfectioneren van de dosis is moeilijk omdat hij niet heel bewust kan oordelen over het effect dat het heeft. Daarom hebben wij gekozen voor 1 gram per dag. Dat is makkelijk toe te dienen.

Nu na vier maanden is de conclusie van zijn partner dat het een significante verbetering is. Het geneest niet maar het maakt het ziekteproces een stuk aangenamer. Met name voor de omgeving.

Wil je meer informatie over hulp bij dementie?

Het leven wordt er niet vervelender door wanneer je zou starten met microdoseren. Het is echter geen geneesmiddel maar een middel dat de geest in balans kan brengen. Voor een goed advies op maat sta ik helemaal tot je beschikking. 

Wist je dat ik ook partners begeleid? Juist de partner kan een goed inzichtelijk gesprek wel gebruiken. Even met de ratio naar alle emoties kijkend, een luisterend oor zijn en we kunnen tips en trucs bedenken om deze zware taak aan te kunnen. 

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica