Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

De geschiedenis van Reishi

De geschiedenis van Reishi

De geschiedenis van Reishi

Reishi is ongetwijfeld de beroemdste van alle medicinale paddenstoelen. Het is een van de weinige met zo’n lange geschiedenis van gebruik. Er zijn bronnen die stellen dat Reishi waarschijnlijk al 5000 jaar geleden werd gebruikt.

‘Reishi’ is in feite een Japanse interpretatie van de oudste Chinese naam. Ruizhi (wat ‘gunstige paddenstoel’ betekent). De meest gebruikte naam in China is ‘Ling Zhi’.

Andere Japanse namen zijn ‘Mannentake’ (10.000 jaar paddenstoel), ‘Saiwai-take’ (gelukszwam) en ‘Sarunouchitake’ (apenstoel). Zoals gezegd is het echter China waar deze paddenstoel de langste geschiedenis van gebruik heeft. Het werd voor het eerst beschreven ± 2200 jaar geleden in ‘s werelds oudste boek over kruiden en aanverwante medicinale onderwerpen; de “Shénnóng Běncǎo Jīng” waar het werd geplaatst in de categorie van de meest superieure kruiden.

Ling Zhi ( of ‘Chih’ ) werd beschouwd als de belangrijkste paddenstoel door de oude taoïsten, de grondleggers van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). In het Chinees bestaat het woord “Ling” uit de tekens voor “regen”, “sjamaan” en “bidden voor”, wat, wanneer ze samen worden gebruikt, “spirituele potentie” of “een roering van de ziel” kunnen betekenen. ‘Chih’ betekent ‘boomschimmel’ en ‘stoffen om elixers van onsterfelijkheid te verzinnen’.

Dit alles bij elkaar kan poëtisch vertaald worden als: ‘Het Kruid van Spirituele Potentie’.

Mycologie

Teelt van geweivormige Reishi. De vreemde vorm is een bijwerking van hoge CO2-niveaus in de omgeving en heeft verder geen therapeutische betekenis.

De officiële Latijnse naam is Ganoderma Lucidum (sinds 1881). De Naam Ganoderma lucidum omvat eigenlijk verschillende soorten en mycologen onderzoeken nog steeds de verschillen tussen deze soorten. Waarschijnlijk de meest opvallende variatie is de kleur; zes kleuren (rood, paars, zwart, wit, groen en geel) zijn te vinden in de natuur.

Red Reishi is de meest onderzochte variatie van deze zes, en, volgens onderzoek, de meest krachtige, therapeutisch gezien. Er zijn verschillende andere Ganoderma-soorten met therapeutische eigenschappen, zoals G. applanatum (kunstenaarsconk), G. ringvormig, G. tsugae, G. resinaceum en G. oregonense.

Reishi is een polypore paddenstoel, wat betekent dat het in plaats van kieuwen kleine buisjes (zoals poriën) heeft waardoor het zijn sporen vrijgeeft. Het groeit jaarlijks aan de basis en op stronken van specifieke hardhoutbomen, met name esdoorn en eik. In tegenstelling tot Chaga, een andere medicinale polypore-paddenstoel, die alleen op levende bomen groeit, groeit Reishi op zowel dode als levende bomen, waardoor de teelt veel gemakkelijker te doen is (zie hieronder).

 

Slechts twee of drie van de 10.000 bomen in specifieke gebieden zijn besmet met Reishi en tonen de typische vruchtlichamen.

In N-Amerika heeft wilde Reishi meestal geen of slechts een kleine stengel, terwijl reishi in Azië meestal een lange, vrij smalle stengel heeft. Het duurt een jaar voordat een spore zich ontwikkelt tot een volwassen vruchtlichaam.

De barre omgevingsomstandigheden geeft instabiliteit aan de wilde rode Reishi. Ook is het erg kwetsbaar voor vervuiling, ziekten en insectenplagen. De hoogwaardige exemplaren dat in het wild volledig volwassen wordt is onvoldoende beschikbaar. Een van de meest zeldzame vormen in de natuur is de ‘geweivormige Reishi’. De geweivormige Reishi wordt veroorzaakt door  hoge CO2-niveaus in de omgeving. In de teelt is geweivormige Reishi dus makkelijk te kweken.

De geschiedenis van Reishi

Reishi is in China een belangrijkste onderdeel van Fu Zheng-therapie.  Dat is een vorm van traditionele Chinese kruidengeneeskunde die letterlijk betekent ‘om de normaliteit en balans in het lichaam te herstellen’. Het is te vergelijken met hedendaagse westerse ‘immunotherapie’.

Fu Zheng-therapie behandelt niet specifiek een infectie of ziekte, maar het helpt de weerstand en aangeboren kracht van het lichaam opnieuw op te bouwen, zodat het effectiever kan omgaan met alle manifestaties van ziekte. Uiteindelijk moet het lichaam zichzelf genezen. Reishi is zoals de meeste medicinale paddenstoelen een echt adaptogeen en daarom perfect geschikt voor Fu Zheng.

Tot voor kort konden alleen de rijke en bevoorrechte leden van de Aziatische samenleving profiteren van het therapeutische potentieel van Reishi. De in het wild geoogste Reishi van goede kwaliteit is vrij zeldzaam en Reishi een zeer specifieke omgeving nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.

In de 20e eeuw werden effectieve teelttechnieken ontwikkeld en nu is deze paddenstoel voor iedereen beschikbaar. In 2000 produceerde China alleen al ± 13.000 ton per jaar, maar 3 jaar later was het al 49.000 ton en sindsdien is de productie exponentieel ontwikkeld.

Reishi is ongeveer 30 jaar geleden toegelaten. In de westerse markt geïntroduceerd in de vorm van voedingssupplementen.

 

 

De geschiedenis van Reishi is dus een rijke geschiedenis aan medicinale werkingen van deze bijzonder adaptogene schimmel.

 

Op onze partner webshop | plantbalance.nl | vind je de beste kwaliteit, medicinale Reishi producten, alleen van farmaceutische kwaliteit.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica