Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Chaga een natuurlijke ontstekingsremmer

Chaga

Chaga is één van de meest onderzochte paddenstoel ter wereld

De berkenweerschijnzwam, zo wordt Chaga in het Nederlands genoemd. (Inonotus obliquus, synoniem: Fuscoporia obliqua) is een zwam van de familie Hymenochaetaceae. Buiten Nederland is chaga (Russisch: spreek uit als ‘tsjah-ga’) de meest gangbare naam. De berkenweerschijnzwam wordt toegepast en verkocht als medicinale paddenstoel en geniet daarom bekendheid bij het grote publiek. In de wetenschap is deze zwam vele decennia voorwerp van onderzoek. Vooral vanwege de kanker remmende en helende eigenschappen die eraan worden toegeschreven.

Parasitaire paddenstoel Chaga

De berkenweerschijnzwam is een langzaam groeiende parasiet die groeit op beschadigde en zieke berken en uitsluitend voorkomt in koude regio’s in de berkenbossen van Rusland (met name Siberië), Korea, het noorden van Europa, het noorden van de Verenigde Staten en in Canada. Beschadigde, stervende en oude berken zijn de meest geschikte voedingsbodem voor de sporen van de zwam. De zwam kan het hele jaar door worden aangetroffen omdat hij vele jaren op zijn gastheer parasiteert (uiteindelijk leidend tot diens dood). In het najaar en de winter is hij het beste zichtbaar, omdat de zwam dan niet aan het zicht wordt onttrokken door het bladerdek van zijn gastheer. De zwam kan niet gecultiveerd worden zonder zijn specifieke eigenschappen te verliezen en wordt daarom alleen in het wild geoogst voor alternatieve medische toepassingen.

Bron: Wikipedia

Hoe kan Chaga dan precies de gezondheid van de hersenen verbeteren?

Naast Lion’s Mane en Reishi is Chaga een andere krachtige medicinale paddenstoel. Deze unieke zwarte paddenstoel wordt al generaties lang in de traditionele Europese geneeskunde gebruikt. Dit is te danken aan zijn sterke antioxiderende voedingsstoffen. De sterkte van antioxidanten wordt gemeten aan de hand van hun vermogen om geoxideerde vrije radicalen op te vangen en eraan te binden, waardoor ze uiteindelijk uit ons lichaam worden verwijderd. Chaga is één van de krachtigste antioxidanten die op aarde te vinden zijn, en je zou een aantal grote gezondheidsvoordelen mislopen als je het niet in je wekelijkse routine opneemt.

Hoe kan Chaga dan precies de gezondheid van de hersenen verbeteren? Chaga verlaagt de oxidatieve stress op onze hersenen en verhoogt ook het acetylcholinegehalte, die fungeren als neurotransmitters en een belangrijke rol spelen bij aandacht en geheugen.

Met andere woorden, het is aangetoond dat consumptie van Chaga de volgende hersenfuncties verbetert:

  • Verbeterd leren en geheugen
  • Verminder ontstekingen in de hersenen
  • Verhoogde energieniveaus en algehele verbeterde geestelijke gezondheid (volgens anekdotes uit de Russische volksgeneeskunde)

Antioxidanten in de Chaga

Onthoud dat alle geweldige voordelen die Chaga kan bieden, te vinden zijn in de krachtige, antioxidantrijke verbindingen. Hoe dicht is Chaga in antioxidanten? (Hint, het is waanzinnig compact!) Er wordt gezegd dat het een van de hoogste ORAC-scores (een maat voor antioxidantsterkte) heeft onder superfoods. Zelfs meer dan acaibessen, bosbessen of granaatappels.

Daarnaast kan Chaga ook een actieve rol spelen bij het bestrijden van moeilijk te behandelen virussen zoals hiv en hepatitis C. Bovenal zijn studies veelbelovend om aan te tonen dat de Chaga-paddenstoel een effectief antikankermiddel is tegen veel verschillende soorten kanker. Waaronder hersenkanker. De groei van kankercellen lijkt te worden verminderd wanneer het immuunsysteem wordt versterkt om bestaande kankercellen te bestrijden.

Chaga is goed voor de darmen

Bovendien werken, net als Lion’s Mane en Reishi, verschillende poly-sachariden (of complexe koolhydraten) die in Chaga worden aangetroffen, ook als pre-biotica voor uw darmbacteriën. Studies hebben aangetoond dat suppletie met Chaga de darm microbiotica van muizen die aan chronische pancreatitis lijden, kan veranderen en de samenstelling van darmbacteriën kan verschuiven naar meer Bacteroidetes-soorten, een van de belangrijkste bacteriegroepen die in de menselijke darm worden aangetroffen en die bijdragen aan een gezond spijsverteringsstelsel.

Denk aan de darm-hersenverbinding; de gezondheid van uw darmen kan rechtstreeks van invloed zijn op de gezondheid van uw hersenen. Het is verstandig om goed voor uw darmbacteriën te zorgen als u een sterke cognitieve functie wilt behouden. Daarnaast zijn er ideeën dat chaga heel goed ingezet kan worden bij obestitas doordat het helpt de darmen weer in balans te brengen.

Chaga combineren met Lion’s Mane

Chaga consumeren naast Lion’s Mane Mushroom is een slimme zet, omdat ze synergetisch samenwerken als antioxiderende ingrediënten. Door deze twee medicinale paddenstoelen te combineren met een verse kop koffie, die ook antioxiderende eigenschappen heeft, heb je een perfecte match om vrije radicalen in je lichaam te bestrijden!

Een prima ochtendritueel voor mensen die hun lichaam willen voorzien van energie en gezonde voedingsstoffen. De nootropische koffie geeft een heldere langdurige focus waardoor je over de dag heen productiever kan zijn

Druppelen in plaats van eten

Dus nu je een idee hebt van hoe geweldig deze twee medicinale paddenstoelen zijn voor de gezondheid van je hersenen. Wat weerhoud je ervan om ze uit te proberen? Misschien houdt u niet van het idee om paddenstoelen rauw te eten of de algemene textuur van gekookte paddenstoelen? Maar er is een andere manier mogelijk met Lion’s Mane , Reishi en Chaga in druppelvorm!

Een paar druppels in je koffie en je dag brengt je veel meer. Door deze zelf gemaakte koffie te drinken, kunt u niet alleen uw dag goed beginnen, maar kunt u ook de hele dag op piekvermogen blijven werken.

“Laat voedsel uw medicijn zijn!”

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica