Myco Therapie

Paddenstoelen en leefstijl blogs

Door myco therapeut en filosoof Erwin Bakker

Caapi microdoseren tegen depressie

Caapi microdoseren tegen depressie

Geschiedenis van Banisteriopsis Caapi

Dit stuk gaat over Caapi microdoseren tegen depressie.

In de geneeskrachtige thee die wordt gedronken door inheems volkeren die leven in de jungle van Zuid-Amerika, zit de liaan Banisteriopsis Caapi als hoofdbestanddeel. Dit is beter bekend als ayahuasca wat letterlijk vertaald “liaan van de ziel” of “liaan met een ziel” betekent. Naast deze Banisteriopsis Caapi vind je in deze thee altijd nog een tweede ingrediënt zoals chacruna Psychotria viridis ofwel chagropanga Diplopterys cabrerana. Dit zijn planten die een relatief hoge hoeveelheid van de psychedelische stof DMT bevatten. Deze twee stoffen samen zorgen voor een versterking van de werking van elkaar. Hierdoor wordt de DMT minder snel afgebroken door ons lichaam en heeft het een langdurig effect. Het is dus de synergie van twee stoffen uit verschillende planten die het bewustzijn van de mens doet veranderen.

Het is nog steeds onduidelijk hoelang de inheemse volkeren deze drank al gebruikt voor spirituele ontwikkeling. Niemand weet precies hoe lang deze drank al wordt gebruikt. Maar er zijn geruchten dat dit middel al duizenden jaren bekend is bij de inheemse bevolkingen in Zuid-Amerika. Dit is echter nooit bewezen. Wel zijn er archeologische ontdekkingen gedaan van ayahuasca zeker 1000 jaar lang wordt gedronken in het Amazonegebied.

Is Caapi microdoseren tegen depressie dan hetzelfde als het nemen van ayahuasca?

Nee, dat is het zeker niet. Caapi heeft geen DMT in zich maar een stof die we in de wetenschap MAO remmer noemen. Het grote effect dat de thee ayahuasca op ons bewustzijn heeft komt door een samenspel tussen het effect van de MAO remmende werking en de DMT dat afgebroken wordt door de MAO. Samen in de juiste dosering geeft een lange werking van de stof DMT in ons brein. Wanneer je de stof DMT alleen neemt doormiddel van een injectie of verdamping zal de droom die DMT geeft erg kort duren. Afhankelijk van je eigen genetische code en de mogelijkheid om DMT snel op te ruimen duurt het slechts 15 minuten. Dit wordt ook wel de lunchbreaktrip genoemd.

Wat is Caapi dan wel?

Caapi bevat stoffen die Monoamine oxidase inhibitors (MAO-remmers) worden genoemd. Deze werkzame stof is later gebruikt in de psychiatrie als medicijn tegen depressies. Dit waren de eerste type antidepressiva dat op grote schaal werd ontwikkeld. Ondanks dat deze MAO remmers effectief werkten waren het de bijwerkingen die het gaf in hoge doseringen de rede om nieuwere antidepressiva te ontwikkelen. De zogenoemde SSRI medicatie.

Het gebruik van MAO-remmers is dus niet zonder risico en vereist meestal dieetbeperkingen en het vermijden van bepaalde andere medicijnen. Dit omdat MAO-remmers een gevaarlijk hoge bloeddruk kunnen veroorzaken wanneer ze samen met bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen worden ingenomen. Toch worden deze eerste generatie antidepressiva in de praktijk nog steeds toegepast als andere vormen van therapie geen effect hadden. In deze gevallen lijkt het wel te werken tegen depressie. Toch zou ik als orthomoleculair therapeut eerst willen weten of het dieet wat nodig is om risico’s op bijwerkingen te verminderen wellicht al voldoende is om de depressie te doen stoppen.

Effecten van Caapi microdoseren tegen depressie met B. Caapi extract

De wetenschap heeft redelijk goed in kaart hoe Caapi microdoseren tegen depressie  werkt in ons lichaam. Caapi geeft een signaal om in de hersenen dopamine vrij te geven. Daarnaast heeft het net als antidepressiva de eigenschap serotonine vast te houden in de receptor. Dat wordt een serotonine heropname remmer (SSRI) genoemd. Ook is er bekend dat Caapi een neurogenese werking heeft, waarmee bedoeld wordt dat er nieuwe neurologische verbindingen en zenuwcellen ontstaan. Hierdoor is Caapi een natuurlijk antidepressivum, draagt het bij tot een gevoel van welbehagen en vermindert het angst en spanning. Toch blijft het lastig om de juiste dosering te bepalen zonder professionele begeleiding.

Het voordeel van microdoseren met Caapi is dat je heel laag kunt beginnen. Wellicht is slechts 4 druppels al voldoende waar ze in de psychiatrie gestandaardiseerde tabletten aanbieden. Daarnaast kun je het inzetten in tijde van onbalans terwijl je in de psychiatrie vaak levenslang van de antidepressiva afhankelijk raakt.

Ook is uit onderzoeken gebleken dat Caapi dat helende en zuiverende eigenschappen heeft, met een positief effect op het spijsverteringskanaal en de uitroeiing van parasieten.

Wat vind ik van het gebruik Caapi microdoseren tegen depressie?

Ik ben als professional altijd erg sceptisch bij het zelf zoeken naar de juiste dosering van Caapi. Dit heeft te maken met de verwachtingen die jezelf creëert. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de hele dag met je hoofd in de wolken loopt. Ons brein is altijd opzoek naar de hoogste beloning en het meest relaxte gevoel. In onze maatschappij die gedomineerd wordt door hoge beloningen, genot en de enorme behoefte aan erkenning en succes, zal ervoor zorgen dat je onbewust makkelijk te veel neemt. De mogelijke euforische gevoelens zijn niet de bedoeling en de bijwerkingen kunnen onprettig zijn.

Onlangs zijn er producten van de markt verdwenen omdat de dosering die mensen zichzelf geven niet te controleren is. De kans op ernstig bijwerkingen is hierdoor zeer reëel.

Wanneer je zelf echt opzoek bent naar verlichting van het leven kan in mijn optiek microdoseren met bepaalde stoffen heel erg helend zijn. Maar onderzoek altijd eerst waardoor het onbalans is ontstaan. Voeding met hoge exorfine stoffen hebben de eigenschap om ons natuurlijke balans te verstoren. Ook trauma’s of een onveilige niet emotionele verbinding met je ouders kan de oorzaak zijn van somberheid of levensproblematiek.

Wil je wel op onderzoek met microdoseren? Laat je dan vooral goed begeleiden in het traject dat je wilt ondergaan. Wij bieden trajecten aan vanaf 75 euro.

Wat zit daar in?

1. Intakegesprek en de intentie bepalen. Kosten 75 euro
2. Onderzoek doen naar voedingsinname en mogelijke intoleranties uitsluiten middels een bloedonderzoek. Kosten 145 euro
3. We willen weten welke medicatie al geprobeerd is en welk effect dat had. Wij willen dat de huisarts of psychiater op de hoogte is en we zullen de ervaringen delen. Ook als de huisarts hier niet aan mee wilt werken.
4. We begeleiden je doormiddel van gesprekken via zoom of in de parktijk. Kosten zijn 75 euro per gesprek van ca 1,5 uur
5. Je wordt geleerd goed te luisteren naar je lichaam. Wat voel je en wat betekend dat gevoel?

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je zonder middelen gelukkig door het leven kunt. Het is dus geen wondermiddel die je geluk geeft. Geluk zit namelijk in balans en gezondheid.

Gerelateerde Artikelen

Erwin Bakker

Erwin Bakker's Leefstijl Opinie

Persoonlijke leefstijl ontwikkeling

Myco Therapeut (specialist in medicinale paddenstoelen) | Persoonlijke Ontwikkeling | Micro Dosering Psychedelica